Банкеръ Daily

Общество и политика

Как българи печелят от кризата с турската лира

Търговците от граничния турски град Одрин печелят от срива на турската лира спрямо долара и еврото, разказва кореспондентът на БНР Нахиде Дениз. Клиенти от България и Гърция тези дни буквално заливат магазините и пазарите.

Българите се възползват от високия курс на лева спрямо турската национална валута. Особено голям е напливът към петъчния пазар Улус.

На пазара се предлагат всякакви стоки, от дрехи до хранителни продукти, кухненски предмети, перилни препарати, до плодове и зеленчуци. Много от предлагани стоките са маркови, но тъй като се продават на сергии на открито, са значително по-евтини в сравнение с бутиковите магазини. "Голям берекет имаме тези дни", казва Бюлент Реисоглу, председател на задругата на еснафите от пазара Улус.

"Ние сме от Хасково. Почти всяка седмица идваме да пазаруваме в Одрин, защото е по-евтино в сравнение с България. Тук има стоки за всеки джоб, затова ни е изгодно. Продават ни и срещу левове. Особено сега, когато спадна турската лира, за същите пари купуваме два пъти повече стока. Купуваме си всичко от тук - зеленчуци, плодове, сирене, маслини, перилни препарати и др. Обикновено идваме с децата и с мъжа ми. Отбиваме се и в българските църкви да запалим свещички, хапваме вкусно в многобройните гостилници и след това се прибираме. С напазаруваното оттук изкарваме цяла седмица", разказва Маргарита Динева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във