Банкеръ Daily

Общество и политика

Как БСП и ИТН виждат формулата за съставяне на кабинет

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична, че от нейната партия ще зависи съставянето на следващия кабинет.

Повечето социологически проучвания вкарват социалистите в битка за второто място с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, при близки резултати няколко дни преди изборите за президент и парламент на 14 ноември.

Нинова уверява, че БСП в момента не води разговори с партии - нито с тези на протеста, нито с ГЕРБ или ДПС.

"Причините са принципни - държавнически. От уважение към народа. На 14 ноември трябва да видим как ще ни подредят. Втората причина е от омраза към задкулисието. Няма да разговаряме с никого задкулисно и тайно”, обясни тя в телевизионно интервю.

Корнелия Нинова беше категорична, че не се е срещала с Бойко Борисов.

Междувременно шансовете за съставяне на кабинет бяха подхранени от "Има такъв народ". Бившият председател на парламента Ива Митева и кандидат за депутат от ИТН заяви, че в бъдещия парламент партията ще бъде по-смирена и диалогична.

„Непрекъснато призовавам за култура на диалога, защото без изграждането на тези мостове няма как да вървим напред. Парламентът при всички случаи ще бъде фрагментиран. Може би дори и по-фрагментиран от предишния. Затова и всеки глас е ценен“, смята Ива Митева.

„Партиите, с които имаме желание да работим и да се коалираме, са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“, както и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ако минат 4-процентната бариера“, допълни Митева.

Според нея този път партиите не трябва да допускат да не се състави кабинет и да се отиде на следващи избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във