Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кажете си, г-н президент!

„Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях в пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците”, а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища.”

С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там, се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември.”

Това разказа държавният глава Росен Плевнелиев през седмицата на конференция на тема: „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“, посветена на 25 години от началото на демократичните промени в България.

Очевидно е, че президентът или завинаги е изтрил  от паметта си тази важна в историята на държавата ни дата, или просто се опита да ни изманипулира с няколко завързани една за друга неистини, за да прикрие членството си в БКП в годините преди промените. Известен е фактът, че през 1989-а младият и амбициозен Плевнелиев е бил студент  в пети курс и член на ръководството на партийна организация във  Висшия машинно-електротехнически институт „Вл. Илич Ленин“ (днес Технически университет).

Нека припомним, че първият митинг, на който се събраха над 150 000 души в София, беше на 18 ноември, 1989-а пред храм-паметник „Александър Невски“, а не срещу парламента, както се вижда и от фотографията. Известно е също, че тази грандиозна проява е била организирана от Отечествения фронт и ЦК на БКП седмица след отстраняването на Тодор Живков от власт от поста председател на Държавния съвет, а не на 10 ноември.

Буди известно съмнение и това, че снимката от първите митинги е публикувана в национален всекидневник в същия ден, когато Плевнелиев направи цитираното по-преди изказване - тя като че ли е провокирала фантазията му. На плакатите ясно се виждат лозунгите, цитирани от президента.

И още един детайл - няма как президентът да е чул официално новината за смяната в аванс, тъй като тя бе обявена в късния следобед на 10 ноември, а събитието беше оповестено постфактум от националната телевизия - единствена по онова време.  

Така че няма да е зле президентът да поясни дали е направил неволна грешка, или някакви пишман пиари с очевидно къса политическа памет са го посъветвали да стори това. И в двата случая обаче имиджът му може тежко да пострада. Да не говорим, че в някоя друга държава някой вече щеше да му е поискал оставката.  

Не е достатъчен отговорът на президента  в „Туитър“ след острите реакции във Фейсбук: „Имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция, днес някои се опитват да обърнат тази истина срещу мен.“

Кажете си, за да Ви олекне, г-н президент! Не го ли направите, ще излезе, че Вашият 10 ноември е  съчинение по една снимка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във