Банкеръ Daily

Даниел Вълчев:

Качеството на юридическото образование няма да се влоши от влизането без изпит

Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради приема с матури в специалност "Право" в Софийския университет. Това каза бившият образователен министър и настоящ декан на Юридическия факултет проф. др Даниел Вълчев пред bTV. 

Той изтъкна, че решението да се признава оценката от матурата за тази специалност не е окончателно, макар че най-вероятно ще бъде прието. 

"Правото е регулирана професия, поради което изискванията за входа във висшите училища се регулират от една наредба за единните държавни изисквания за специалност "Право". Министерският съвет ще трябва да приеме промяна на тази наредба и по изключение само за тази учебна година ние да приемаме с оценка от ДЗИ", каза Вълчев.

"Дебатът в обществото е по два важни въпроса - няма ли този лесен вход да доведе до снижаване на качеството на юридическото образование и вторият - не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история", каза бившият образователен министър.  

Според него държавният зрелостен изпит е еволюирал и дава справедливи резултати. Вълчев припомни, че Юридическия факултет има високи стандарти и строги правила. Нивото може да се види по големия процент на успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити. 

"Нивото на обучение в Юридическия факултет в СУ е изключително високо. Не искам да обиждам никого, но нивото е ниско в други правни факултети. Това е проблемът - в България няма единен завършващ изпит за всички юристи в България. Не може при нас адвокатският изпит да е труден и да завършват около 80% от студентите, а в други факултети изпитът да се състои в това да отговориш кой век е създадена България - 7-и,17-и или 27-и. Не трябва да прикриваме тези факти и трябва да се вземе решение", поясни Вълчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във