Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров срещу Нинова за актуализацията на бюджета

Здравният министър Стойчо Кацаров оспори твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за "съмнителни неща" в предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет.

"Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме около 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме, имаме достатъчно. А в актуализацията кабинетът иска още 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини над милион. Защо искат да купят още? Ако има най-малко съмнение за лобизъм или действие в полза на фармацевтични компании от БСП ще искат ясни обяснения", каза по-рано Нинова.

В писмен отговор Кацаров казва, че искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация.

"Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки. Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната", посочва здравният министър. 

Кацаров призовава "Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес".

Междувременно се разбра, че "Демократична България" одобрява актуализацията, предложена от служебния кабинет, но иска проектът да бъде разгледан в Комисията по бюджет и финанси, чието създаване и състав ще бъдат гласувани от парламента в сряда (18 август). 

"Тепърва ще обсъждаме на група. Замисълът на служебния кабинет е повишаване на доходите на хората, които са пряко потърпевши от по-високата инфлацията. 300 лева пенсия или 350 с надбавката е едно миналата година, друго е сега, когато цените на основни стоки са по-високи... Покупателната способност на най-бедните намалява, затова е напълно резонно кабинетът да се опита да я защити", каза пред БНР Владислав Панев от "Демократична България". 

Президентът Румен Радев и водещи министри от служебното правителство се опитват да форсират дебата по актуализацията. Радев обвързва бюджетната актуализация с връчването на останалите проучвателни мандати за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Предстои темата да бъде обсъдена и в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, който ще се проведе в президентството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във