Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров: Ситуацията е напрегната, но няма място за паника и хаос

Ситуацията е напрегната, но няма място за паника и хаос. Организацията е добра, има свободни легла, смъртността от предишните две вълни от COVID-19 е по-ниска, това отчетоха днес на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър. 

Брифингът идва на фона на продължаващото нарастване на броя на заболелите и сигнали от болници и лекари, че изнемогват.

Виждам, че доста хора са се напрегнали и се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, съобщи в началото на брифинга здравният министър.

Той уточни, че в петък ще бъдат съобщени мерки на национално ниво. Кацаров обаче е убеден, че те трябва да се прилагат на ниво на областта, индивидуално. "Не е нужно да се прилагат строги ограничителни мерки спрямо всички", смята той. Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затваряне - последните ще бъдат училищата, категоричен е министърът.

Полагаме огромни усилия, много активно работим да осигурим преди края на този месец едно допълнително лечение за тежкоболни от COVID-19 с моноклонални тела. Има възможност това да стане, в момента се подготвя цялата необходима документация, обясни д-р Кацаров.

Здравният министър коментира и ваксинирането с трета доза, като обясни, че препоръката е такава да се поставя на всички със завършен ваксинационен курс, но това е преценка на всеки лекар и няма нужда да се издава заповед от министъра.

Няма никакви административни пречки, изпратили сме това становище на всички РЗИ-та в страната, обясни д-р Кацаров.

Той коментира и протеста на медицинските служители. 

"Аз проведох един много приятен разговор с медицинските сестри и им казах, че съм им сърдит, че те протестират срещу мен. Защото за тези няколко месеца аз и екипът ми се направили повече за тях, отколкото някои за години", подчерта министърът.

Кацаров посочи основните акценти, които ведомството е разработило за медицинските сестри. Разделихме се с думите - засега мир и любов, допълни той.

Към момента в страната са разкрити общо 7268 легла за COVID-пациенти, от тях 760 са интензивни. 5646 е броят на заетити легла, от тях 485 са интензивни, обясни зам.-министър Златанов.

В София ситуацията е следната - 1569 разкрити легла, от тях 231 за интензивно лечение. Към момента заети са 1236, от тях за интензивно лечение са 212 легла. 333 легла са свободни, уточни зам.-министърът.

Има 100 разкрити COVID-зони, така че на национално ниво сме в плана, подчерта Златанов.

В съседна Сърбия към момента заболелите са в пъти повече, в сравнение с България.

С други страни, показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. Спрямо Албания и Гърция заболеваемостта също е малко по-ниска. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока.

От секвенирането на 100% в момента излиза делта вариантът, но се следят и неговите 38 подварианти, допълни проф. Христова. Към момента този вариант е залял света заради своята трансмисивност, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във