Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров: Ситуацията е критична, но повечето хора не виждат мащаба

Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров ден след като подписа заповедта, според която от 21 октомври в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и такъв.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров пред bTV.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. Той поясни, че давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение.

"Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, каза още Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам..

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, отбеляза още здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във