Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров: Няма нужда от локдаун, мерките работят

Настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса работят и не се налага локдаун, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV.

„Спря нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус. Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите“, каза Кацаров.

Въпреки това остава рискът за здравната система, защото „хората, които влизат в болница сега, са хората, които са се заразили миналата и по-миналата седмица“,  отбеляза министърът.

„Това е повече от здравна криза, това е най-тежката пандемична вълна досега, освен това тя е много продължителна. Тези дни се навършват три месеца на тази вълна, натискът в здравната система е изключително голям, а сега стигнахме до връхна точка, т.е. тя още не е свършила“, заяви Кацаров.

„Заплахата е да не можем да приемем всички болни в болници и да ги лекуваме. Това е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични мерки, ако не продължим да се ваксинираме масово, нищо добро не ни чака“, прогнозира Кацаров.

Здравният министър е категоричен, че няма провал на държавата в имунизационната кампания.

„Ваксината е доброволна. Няма човек, който да не е информиран за ваксините. Много от нашите сънародници знаят повече за страничните ефекти. Не може някой да се оплаче, че му липсва информация за ваксините. Въпреки това създадените негативни нагласи срещу науката, вероятно са в корените на това хората още да не са се ваксинирали. Добрата новина е, че последните седмици виждаме ръст", заяви още Кацаров. За последните две седмици 200 000 души са си поставили доза от ваксините, което е четири пъти повече от предишните две седмици, коментира министърът.

Протестите срещу зеления сертификат са организирани от партии за печелене на гласове, смята Кацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във