Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров: Няма да пречим на бизнесите да работят на 100%

Министърът подчерта, че следи ситуацията буквално по часове и се екипа му се опитват максимално да отложат затягането на мерките, за да не вредят на хората.

Служебният министър Стойчо Кацаров заяви, че със заповедта, която е издал в четвъртък, е дал възможност бизнесите да работят на 100 %. В четвъртък той обяви отпадането на ограничението за ползване на до 50% от капацитета на обекти, чиито персонал и посетители са ваксинирани, преболедували или имат негативен резултат от PCR тест.

"Тези, които работят на 50%, ако желаят, могат да продължат да работят на 50%, защото това не се променя. Изумен съм от реакциите на някои политици.  Искам да призова хората преди да говорят да четат. От началото на пандемията, в това число и през цялото лято, всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50 % от капацитета им. Това не се променя. Никакви ограничения не са наложени, точно обратното. Искам да отправя призив към тези, които се изказаха, без дори да са прочели заповедта: Ако вие държите да не работите на 100%, а на 50%, моля, изпратете ми го писмено, незабавно ще отменя въпросната заповед", заяви  Кацаров пред репортери по повод новите противоепидемични мерки и негативните реакции от страна на някои политици. 

Министърът подчерта, че следи ситуацията буквално по часове и се екипа му се опитват максимално да отложат затягането на мерките, за да не вредят на хората.

"Ако така ще е водим диалога, ако политиците ще наричат черното бяло и обратното и различните общественици ще търсят повод да протестират там, където няма, няма да се получи нищо. Моля всички да бъдат отговорни“, настоя Кацаров. 

Министърът посочи, че противоепидемичните мерки ще се променят, съобразно актуалната епидемична обстановка и Националния план за справяне с пандемията. Когато мерките са ограничителни, те ще се налагат с отсрочване, а когато са стимулиращи – това ще става веднага, за да могат хората да се възползват от облекченията, какъвто е случаят с влизащата в сила от днес, 20 август, заповед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във