Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров: Някои партии използват епидемията за предизборни цели

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров се срещна с посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по инициатива на словенското председателство. На нея здравният министър запозна посланиците със ситуацията в страната и основните предизвикателства пред правителството и българския народ в разгара на поредната пандемична вълна. 

"За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород", каза Кацаров. "Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла", допълни той. Министърът увери, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни. Кацаров подчерта, че ако въведените мерки със зелен сертификат не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори. "Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия", подчерта здравният министър.

Той обясни двете основни предизвикателства пред управлението на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в лошо състояние и е тежко дебалансирана. Служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи. Второто е свързано с това, че страната ни е в предизборна кампания вече шест месеца. В битката си за гласоподаватели политическите партии използват, по думите на Кацаров, служебното правителство като боксова круша: "Някои от тях са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората". А правителството, се налага да понесе всички политически удари и в същото време да предприема мерки за извеждането на страната от здравната криза.

По повод ниските нива на ваксинация у нас Стойчо Кацаров заяви, че причините за това са комплексни. Те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни. А в последните 10-15 години страната ни се е управлявала от популистки правителства, които ни превърнаха в модел на корумпирана държава: "Този начин на управление с ширеща се корупция, популизъм като основна политическа визия има своите последици. Настъпва деморализация, хората започват да губят ориентири за добро и зло, създава се недоверие към властта и към демокрацията дори. На тази почва много лесно проникват сред населението мистични теории, че ще чипират хората, че тези ваксини ще се използват за нещо друго, а не за превенция." Министърът бе категоричен, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят. Това не е така и масовото ваксиниране след въвеждането на зеления сертификат го доказва. "Повечето от протестите са политически и партийни, част от предизборнната кампания", смята министърът. Той посочи, че ситуацията с пандемията в страната е тежка, но все още е под контрол. Министърът смята, че все още може да се избегне локдаун и да се излезе от кризата.

Ресорният министър благодари на посланиците за подкрепата и увери, че страната ще се опита да се справи с кризата сама, но ако се наложи, ще търси помощ от Европейския съюз по някои от механизмите за подкрепа и солидарност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във