Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров: На този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат

До края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните противоепидемични мерки в страната. Това заяви пред БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Този следобед той ще се срещне с експертния съвет към Министерството на здравеопазването, с директори на болници и РЗИ-та.

Министърът не даде подробности за готвените мерки, но заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

Относно натиска върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от коронавирус, министърът заяви, че не всички болници приемат болни с Covid-19, но броят им нараства.

Според здравния министър капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията.

Кацаров уточни, че на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

Извънреден съвет в здравното министерство ще решава за новите мерки срещу коронавируса. Експерти по епидемиология ще обсъдят двете предложения на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за справяне с четвъртата вълна на пандемията. Предложенията ще бъдат разпратени и до представителите на бизнеса и браншовите организации, за да се вземе решение

Според единия сценарий, предложен от доц. Кунчев, страната ни трябва да затегне допълнително ограниченията. Това включва по-малък капацитет в обществени обекти и преустановяване на дейности със струпване на хора. Другият, алтернативен сценарий, е за свободен достъп навсякъде, но срещу “зелен сертификат”. За целта държавата вече поръча един милион антигенни теста, които ще са безплатни за гражданите.

С резултатите от изследванията хората ще могат да получават сертификат за 48 часа, който да им гарантира свободен достъп до заведения, театри, кина и обществени сгради - в случай че не са ваксинирани или преболедували.

Facebook logo
Бъдете с нас и във