Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров издаде нови заповеди за удължаване на мерките

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки в страната, съобщиха от пресцентъра на управляваното от него ведомство.

Заповедите са във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

Със заповед на здравния министър се удължава до 10 септември срокът на противоепидемичните мерки, според които работещите обекти продължават да работят на 50 на сто от капацитета си, а там, където има ваксинирани, преболедували или представени отрицателни PCR тестове, могат да работят на 100 процента.

С друга заповед на министъра до 30 ноември се удължават противоепидемичните мерки, свързани с дистанционна форма на работа или работа на смени, проветряване и дезинфекция на офисите, спазване на дистанция от най-малко 1,5 м и носене на маска за лице.

В закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др. е задължително носенето на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. Маската е задължителна и на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Противоепидемичната мярка за спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м разстояние между лица, които не са от едно семейство/домакинство, се прилага и за всички хора, които се намират на открити обществени места.

Двете заповеди на здравния министър, издадени днес, влизат в сила от 1 септември т.г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във