Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров иска в парламента да се влиза със зелен сертификат

Министърът на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров смята, че в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. "Така ще дадат пример на обществото, така че ги призовавам да гласуват такова решение", обясни Кацаров.

От 21 октомври със заповед на министъра на здравеопазването в България започна действието на нови ограничителни мерки срещу коронавируса. Основен елемент е въвеждането на т.нар. зелени сертификати, които вече са единственият начин за достъп до по-голямата част от обществените пространства. Той се изисква в заведенията за хранене, развлечения, хотели, кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии, магазини тип МОЛ и магазините над 300 кв. м., както и във фитнес центрове, спортни зали, басейни.

Подобна мярка може да бъде записана в правилника за работата на 47-ия парламент, който предстои да бъде одобрен.

Като цяло Стойчо Кацаров отчете, че България е успяла да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун. На много места в Европа в момента има пълно затваряне. 

Относно високата смъртност у нас той заяви следното: „Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”

По думите му имунизацията трябва да остане доброволна. 

Относно тестовете за учениците здравният министър заяви, че за доставките им отговаря МОН.

"Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия  за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни д-р Стойчо Кацаров пред NOVA телевизия.

Има осигурени тестове за учениците до средата на януари, каза още той.

"Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във