Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацаров и протестиращите от "Пирогов" се споразумяха

Здравният министър Стойчо Кацаров и медиците от "Пирогов" сложиха край на скандала, който вече няколко дни занимава общественото внимание. 

 

От Министерството на здравеопазването съобщават, че днес във ведомството се е провела среща между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, председателя на управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, председателя на столичната колегия на съсловната организация доц. Асен Меджидиев, 13 представители на протестиращите медици, сред които и ръководители на синдикатите и новия директор на болницата проф. Иван Поромански.

На срещата е било постигнато следното споразумение:

- Изказваме съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение.

- Установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи.

- Продължаваме да имаме доверие на лекарите от „Пирогов“.

- Обединяваме се около необходимостта от реформа в здравеопазването.

И двете страни са изразили съжаление за разменените реплики, които са довели до напрежение, каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той допълни, че установените от НЗОК нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи, като преди тяхното произнасяне, те не вменяват вина на работещите в болницата.

"Имаме доверие на всички лекари от "Пирогов", имали сме и продължаваме да им имаме доверие. Всички се обединихме около факта, че е необходима здравна реформа", добави още Маджаров.

Удовлетворение от това, че са отпаднали съмненията, които бяха лансирани, и се отнасяха за някакви нарочни злоупотреби, изрази д-р Камен Данов, лекар в "Пирогов".

"Помолих служебния министър да предложи промяна в системата на клиничните пътеки, така че всяка дейност да бъде остойностена, включително и лекарският труд", посочи д-р Данов.

"Тази среща трябваше по-рано да бъде направена, за да се успокоят медиците в "Пирогов", каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Идеята на срещата беше да няма съмнение в това, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите им, допълни той.

По думите му някои от предложенията, дадени по време на срещата, са част от бъдеща реформа. Златанов посочи, че се е установило действително, че "при тази пандемия, при наличие на една или две клинични пътеки, се оказват луфтове в законодателството" и може да се обмисли да има и други клинични пътеки - за лечение на последствията от вируса, за да се чувстват лекарите спокойни и последното нещо, за което да се грижат, да са административните тежести.

Припомняме, че по-рано днес медиците от "Пирогов" заплашиха да пренесат протестите си пред президентството.

Само преди няколко дни президентът Румен Радев заяви: "Никога не съм попечителствал министри в кадровите им решения, българите очакват ефективен модел на здравеопазването".

"Делегирал съм пълно право на министрите да определят своята кадрова политика. Те трябва да го правят мотивирано", подчерта държавният глава. По думите му едно от големите очаквания на всички българи е да се намери най-сетне ефективен модел на българското здравеопазване, тъй като очевидно сегашният не работи добре и води до прецеденти и неприемлива уродливост в системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във