Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът възложи на Марияна Николова организацията на изборите

Министърът на туризма Марияна Николова

Министерският съвет прие решение, с което възложи координацията на организационно-техническата подготовка за парламентарните избори на 4 април на вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. В решението са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката за вота, включително и на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, предвид разпространението на COVID-19.

На министъра на правосъдието Десислава Ахладова е възложено да издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по Изборния кодекс.

Със свое постановление правителството одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по БНТ, БНР и техните регионални центрове. Тарифата е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете обществени медии.

Предизборната кампания се отразява в програмите на БНТ и БНР под формата на клипове, диспути и други форми, договорени с представители на участниците в изборите по реда и условията, уредени в Изборния кодекс. Срокът за приемането на тарифата е не по-късно от 40 дни преди изборния ден, съгласно чл. 197 от Изборния кодекс.

Правителството прие промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 г.

По предложение на министъра на здравеопазването, съгласувано с Централната избирателна комисия, ще се прилага централизиран подход при обезпечаването на изборния процес с всички необходими средства за защита и превенция от COVID-19 (предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др.).

Централизираният подход ще доведе до по-ефективно разходване на средствата, като Министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции, ще създаде организация по логистиката и своевременното доставяне на необходимите количества до районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии / подвижните секционни избирателни комисии в съответствие с приетия медицински протокол за провеждане на изборите.

Средствата, одобрени по бюджета на Министерския съвет, в размер на 2,947 млн. лв. се предоставят по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във