Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът в оставка подкрепи Чехия

Външният министър в оставка Екатерина Захариева се срещна с чешкия посланик Лукаш Кауцки, за да обсъдят последното развитие около експлозията в склада за боеприпаси във Върбетице и кризата в чешко-руските отношения, съобщиха от ведомството.

"Отново бих искала да потвърдя от името на премиера Борисов и на българското правителство, че България изразява пълна солидарност с Чехия относно незаконните действия на Руската федерация и нашите правоохранителни органи са вече в контакт с властите в Прага, за да окажат пълно съдействие при разследването", заяви Захариева по време на срещата. 

Министърът в оставка подчерта, че България бе една от първите държави, която реагира с публично изявление за подкрепа и солидарност с Прага. Страната ни подкрепи и участва активно в изготвянето на съвместните изявления на ЕС и НАТО по темата.

"От името на външния министър и на чешкото правителство благодаря за солидарността на България", заяви посланик Кауцки, който запозна министър Захариева с последните развития по случая.

Той изказа голямата благодарност на Чехия за изразената на заседанието на 19 април 2021 г. на Съвета "Външни работи" от министър Екатерина Захариева пълна солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия. Посочено бе още, че подкрепата от България е изключително ценна, тъй като Чехия я приема като много близък съюзник.

Ескалиращият шпионски скандал 

Русия заяви, че ще предприеме нови ответни мерки на всякакви нови действия на Чехия срещу руски дипломати, в обстановка на ескалиращ шпионски скандал между двете страни. Страната обяви за персона нон грата 20 чешки дипломати, след като Прага експулсира 18 руски дипломати предишния ден. 

Чехия пък настоя Русия да позволи връщането на всичките 20 дипломати в посолството в Москва, иначе ще има нови експулсирания на руснаци от Прага.

Това е най-острият спор между двете страни от края на комунистическата ера през 1989 г. Той настъпва в момент на растящо напрежение в отношенията между Русия и Запада. През изминалата седмица Москва експулсира и дипломати от България, Полша и САЩ като ответна мярка на техни експулсирания на руски дипломати, отбелязва Ройтерс.

Чехите казват, че загубата на 20 дипломатически служители на практика е парализирала работата на посолството й в Москва, което е много по-малко от руското в Прага.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини чешките власти, че изнасят представление и обеща, че Москва ще предприеме още ответни мерки, ако Прага прибегне към нови действия към руски дипломати.

Прага експулсира 18-те руски дипломати, които по думите й са разузнавачи, след като заяви, че двама руски шпиони, които са обвинени за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г., са отговорни и за взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г.

Европейският съюз определи като "непропорционална" реакцията на Русия на изгонването на руски дипломати от Чехия и обеща да подкрепи всички по-нататъшни стъпки на Прага. 

Българската следа 

Чешките правоохранителни органи са установили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г. Това заяви чешкият президент Милош Земан в извънредно обръщение по телевизиите "Прима" и "Си Ен Ен Прима нюз", предаде ТАСС.

Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България, заяви Земан. По думите му е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че "може да се смята за доказана българската следа".

Президентът призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването на инцидента във Врбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

"Ако узнаем, че се оправдават подозренията /за причастност на Москва към експлозиите/ (...) Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт", посочи Земан. Ако обаче тези подозрения бъдат опровергани, това ще означава, че става дума за игра на специалните служби, която може да има сериозни последствия за нашия вътрешнополитически живот", добави чешкият президент.

В писмен отговор за Ню Йорк Таймс българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев за първи път казва, че е внасял боеприпаси в Украйна след 2014 г., когато Русия анексира Крим. Досега той отричаше да е продавал военнa техника на Киев в периода, в който сепаратисти, подкрепяни от Москва започнаха война в Източна Украйна.

Прессъобщение, изпратено от компанията на бизнесмена "ЕМКО" в неделя обаче отрича търговските отношения на фирмата с Украйна да имат връзка с взривовете в Чехия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във