Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав

Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти преди гласуването на вота на недоверие към правителството, внесен от социалистите.

Като главни причини, с които тя защити позицията си, са ратифицирането на документите, свързани с бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и актуализацията на бюджета за тази година и бюджета за следващата година. "Всичко това няма как да се случи при недействащ парламент", категорична е Сачева.

Социалният министър отново изрази мнението си, че протестът няма ясни лидери и не бива да се забравят гражданите, които не протестират. От думите ѝ стана ясно и че кабинетът е готов за разговор с протестиращите граждани, които имат ясни искания. 

Относно спряганите варианти един от вицепремиерите да оглави кабинета и поисканите оставки на финансовия, икономическия и вътрешния министри, Сачева изтъкна, че се изчаква вотът на недоверие. „Ще има Коалиционен съвет и тогава ще се вземе решение", поясни тя.

По-рано днес пред "Нова телевизия" министърът сподели, че в края на годината се очаква безработицата в страната да достигне до 7%. 

"Неизбежно е да има ръст на безработицата през периода октомври – ноември, предвид факта, че тогава затваря летният сезон. Освен това очакваме инерционни процеси в икономиката на страната, вследствие влиянието на тези на другите държави", уточни ресорният министър.

Тя отбеляза, че от 29-те милиарда евро, които страната ни ще получи в следващите години, 7.7 млрд. бъдат от фонда за преодоляване на последиците от пандемията с коронавируса.

"Тези средства не трябва да бъдат разглеждани просто като пари, а като бъдещи проекти, по които и ние в момента работим, за да може да стигнат максимално бързо до хората", каза още тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във