Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът създава серкетариат на Съвета по сигурността

Служебният премиер Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев обяви, че следващата седмица правителството ще има готовност да внесе предложение за създаване на Секретариат на Съвета по сигурност. Той обяви това след свикания от него Съвет по сигурността в сряда, 8 септември. 

"Секретариатът ще функционира в рамките на Министерски съвет. Числеността и задълженията му са определени, но ще отнеме технологично време докато служителите в него бъдат назначени", обясни Янев и  добави, че на следващото правителствено заседание ще бъде внесено и предложение за създаване на механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, Министерство на отбраната  и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурност.

Очакванията са, че в началото на следващата година този съвет ще функционира пълноценно. 

Стефан Янев заяви, че  Съветът по сигурността е свикан заради две теми – едната е състоянието на системата за национална сигурност по отношение на потенциала на увеличаване на мигрантския натиск върху границата.  Втората тема тема е по изпълнение изискването на Закона за функциониране и управление на националната сигурност, в частност тази част, която дефинира този Съвет по сигурността и неговия секретариат, който действа като национален ситуационен център в случай на криза и при нужда.

"Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност относно оградата на границата, която в момента е поделена между МВР и областните управители, да бъде фокусирана и да премине изцяло към МВР, респективно към ГД "Гранична полиция", така че те да се грижат за поддръжката на съоръжението и системите за наблюдение там", обясни Янев по време на заседанието. 

По темата за функционирането и изпълнението на Закона за управление и функциониране системата за защита на националната сигурност, той заяви, че Секретариат е бил нужен, но не е бил създаден през годините. 

По отношение на мигрантския натиск Стефан Янев, каза, че: „В началото на септември има лек спад, а по отношение на националността им е честа практика те да се представят и под чужда такава", каза още Янев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във