Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът създаде Координационен борд за председателството на ЕС

Кабинетът прие постановление за създаване на Координационен борд по въпросите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Документът гарантира оперативното проследяване на преговорния процес в рамките на Съвета от всички заинтересовани страни. Изрично се предвижда при необходимост Бордът да дава указания за начина на водене на преговори, както и да предлага на Съвета по европейските въпроси промени в рамковите позиции по разглежданите досиета.

Председател на Борда е заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, отговарящ за връзките с Европейския парламент. Членове са началникът на политическия кабинет на министър-председателя, заместник-министри, представители на ръководните органи на други институции и ведомства, постоянният представител на България към ЕС, директорите на дирекциите «Координация по въпросите на ЕС» в МС и «Политики и институции в ЕС» в МВнР.

В началото на месеца министърът за председателството Лиляна Павлова съобщи, че слоганът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде „Съединението прави силата“. Според нея този девиз е изключително актуален за ситуацията, в която се намира обединена Европа. Кабинетът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е поискал изтегляне на датата на откриване на Председателството. То ще бъде на 4 януари в Народния театър. На следващия ден ще има съвместно заседание на нашето правителство със състава на Европейската комисия.

Цветовете на председателството ще бъдат синьо и жълто по аналогия със знамето на ЕС. Визуалната идентичност е изработена от екип от преподаватели и специалисти от Художествената академия и от експертен съвет, който разглеждаше визуализациите.

Предвиждат се и подаръци за гостите. Това ще са сребърни монети, пощенски марки, лимитирана серия на двулевки, шалове и вратовръзки.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във