Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът смени петима областни управители

Служебното правителство смени няколко областни управители, съобщи премиерът проф. Георги Близнашки на брифинг в Министерски съвет, след заседание на изпълнителната власт.

Прави впечатление, че заменените чиновници са от ДПС и БСП. Освободени от своите постове са Муса Палев (ДПС), Венцислав Каймаканов (ДПС), Венцислав Калчев (БСП), Николай Пенчев (БСП) и Илиян Йончев като областни управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен.

Избирането преди година на Палев и Каймаканов от ДПС доведе до бурно недоволство в областните центрове. Венцислав Калчев пък стана русенски гувернатор на 3 юли миналата година. Това обаче не бе изненада за никого, тъй като той е председател на областното ръководство на социалистите в крайдунавския град. Николай Пенчев дойде на своя пост, след като предшественикът му Анатолий Младенов бе освободен от предишното правителство.

Назначението на Илиян Йончев за губернатор в Пловдив стана по меко казано странен начин. Той седна на стола от квотата на ДПС нищо, че е кадър на социалистите. Още по-любопитното при него е, че преди година бе предложен за тази длъжност, но областният партиен съвет на БСП тогава, го класира една на четвърто място. Тогава Румен Петков, все още неотлъчен от БСП заяви, че ситуацията е абсурдна.

На мястото на освободените ще застанат съответно Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков.

Премиерът мотивира рокадите като каза, че всяко ново правителство може да смени част от представителите на централната власт по места и области.

"Знаете, че това е правомощие на правителството. В крайна сметка областните управители са представители на централната власт и по места. В този смисъл всяко правителство може да предприеме такива промени. Ние не отиваме към тотална подмяна, но смятаме, че има случаи, които заслужават по-особено внимание. Правим преглед на дейността на останалите областни управители и няма да отиваме към крайности, но смятаме, че трябва да се намесим", заяви Близнашки. По думите му тиражираните в последно време заглавия из медиите, че има тотална чистка и подмяна във властта не са верни. Премиерът сподели, че предшественикът му Пламен Орешарски лично е освободил предишните заместник-министри, с цел да облекчи работата на служебното правителство.

Новият областен управител на Благоевград Димитър Димитров е икономист, завършил УНСС. Има няколко специализации по мениджмънт в България и чужбина. Бил е икономически и изпълнителен директор на "Благоевград - БТ" АД и председател на Борда на директорите на дружеството. Той е общински съветник в периода 2003-2007 г., а от 2013 г. е управител на фирмата "Деметра" ЕООД и бивш активист на СДС.

Розалин Петков, който се сдоби с държавна служба в Пловдив е магистър по счетоводство и контрол от ВИНС - Варна. Той е бил заместник-кмет там в последните три години. Три години бе заместник-кмет в община Пловдив с ресор "Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците". Бил е заместник-директор и главен счетоводител на ВМЗ - Сопот и регионален координатор в банка.

Новоназначеният русенски областен управител Симеон Иванов е работил в областта на гражданската защита. Магистър е във ВСУ "Черноризец Храбър" по специалността "Защита на населението при кризи от неконвенционален характер", а от 2010 г. главен секретар в Областната администрация в Русе, заемайки различни длъжности. До сега Иванов бе секретар на Областна администрация - Русе.

Нина Петкова, която ще заема поста в Монтана е магистър по икономика от УНСС, със следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета. В периода 2011-2013 г. е била заместник областен управител на Монтана, а след това е работила като координатор във фирма "Варвара 2".

Назначеният в Плевен Бойко Балтаков е главен архитект на Община Плевен, а от 2009 г. до 2013 г. е бил заместник областен управител. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в УАСГ - София. От 2008 до 26.07.2009г. е директор на дирекция "Устройство на теритиорията, стройтелство, кадастър и строителен контрол" в община Свищов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във