Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът ще е готов до 19 април

Споразумението за коалиционно правителство между ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще бъде готово до 19 април. Това увери Владислав Горанов, който е част от преговорния екип на победителите в изборите.

"Политическият процес, който тече в момента, е за формиране на стабилно и успешно 4-годишно управление", обясни Горанов след продължилата повече от 4 часа среща между двата екипа. Той добави, че все още не са обсъждани конкретни имена на министри.

Горанов уточни, че една от темите, по които има различия, е увеличаването на минималната пенсия, за което настоят Патриотите. "Имаме достатъчно време да вървим един към друг в тази посока", изтъкна все пак той. И допълни, че освен пенсиите, разминаване има и по отношение въвеждането на мажоритарна избирателна система. Бившият министър на финансите посочи, че това са нормални неща, а въпросите, по които няма консенсус, ще се обсъдят на дебат в парламента.

Владислав Горанов допълни, че коалиционно споразумение за кабинет ще се подпише само между ГЕРБ и Патриотите. По този начин той отхвърли твърденията, че "Воля" на Веселин Марешки ще бъде поканена в правителството.

Секторите, в които двата екипа са постигнали съгласие, са сигурността и преодоляването на битовата престъпност, уточни представителят на "Обединени патриоти" - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Разговорите продължават и са съвсем позитивни. В някои от точките на програмата имаме редакционни бележки, които сме предоставили на колегите от ГЕРБ", поясни той.

Относно разминаването по отношение на пенсиите той каза следното: "Всичко за пенсиите е въпрос на сметки, консенсус и възможности. Не е тайна, че колегите от ГЕРБ имат една визия, а ние различна"

Каракачанов подчерта, че въпросът за въвеждане на мажоритарен вот е приключен - ГЕРБ са за, а Патриотите против.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във