Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кабинетът с амбиция за 700 е-услуги и по-малко чиновници до 2020-а

До 2020 година кабинетът има намерение да електронизира около 700 услуги, които се предоставят предимно от министерства и областни администрации. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на кабинета, на което беше приета Стратегията за развитие на държавната администрация в периода от 2014-а до 2020 година.

След около 10 дни ще бъде предложен планът за действие за тази година. Вероятно въвеждането на новите електронни услиги ще доведе и до намаляване на броя на чиновниците, допусна Бобева. Това ще стане възможно с приемането на Стратегията за електронно управление през следващата седмица.

„Много често обаче ние електронизираме, а пък персоналът се увеличава, поне досега“, коментира вицепремиерът. Проблемът е, че често хората предпочитат „стария“ начин и не се възползват от новите технологии, а гражданинът е най-важен.

На днешното си заседание кабинетът е взел решение да влее Комисията по борсите и тържищата в Министерството на икономиката и енергетиката. Според Бобева това е добър пример за консолидация на администрацията, но тя не бива да се прави хаотично, а след внимателен преглед на функциите.

Бобева изтъкна, че приетата днес стратегия прави доста критичен анализ и се идентифицират основните слабости пред развитието на администрацията. „Основната ни цел е тя да е насочена към хората и бизнеса“, допълни вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във