Банкеръ Daily

Манолова в Пазарджик: 

Кабинетът разпредели над 2,7 млрд. лева излишък за пътища, но за майките, детските градини, пациентите и пенсионерите пари няма

S 250 80d7605a 4ec9 4013 a206 f86500bfd45d
S 250 96c2a27f 4f81 4cdc a869 b7d519a6ae09

Правителството разпредели 2,7 млрд. лева за час и половина за пътища и асфалт. Ние поискахме да се отпуснат 66 млн. лева за безплатни градини за всяко дете, малко над 80 млн. лева за направления, профилактика и изследвания, искахме да се увеличи втората година на майчинството – майките взимат по 380 лева и това не е променено, пенсионерите не са получавали преизчисления на пенсиите се от 10 години. За тези разходи нямаше пари, но за пътища се намериха и то за приближени кръгове. Това каза председателят на „Изправи се.БГ” Мая Манолова, която днес е в Пазарджик за мобилна приемна и среща с обществеността. По думите й под 1 млрд.  лв. е нужен да се преизчислят пенсиите на база 2009-2010 г. при положение, че това от 10 години не е правено.

"Властта ме набеляза като елемент, който представлява заплаха и като кандидат за кмет, и сега", коментира Манолова на въпрос защо напусна омбудсманството, като посочи, че властта не е позволявала да се бори за каузите на хората.

Припомняме, че миналата седмица Манолова откри клон на „Изправи се.БГ” във Видин, а следващата седмица ще продължи с мобилната приемна в Севлиево и други населени места. Манолова съобщи, че утре „Изправи се.БГ” ще участва в протеста в София против мръсния въздух.

"В Пазарджик имаме сигнали и жалби по проблеми с канализацията. ВиК- асоциацията ви е без утвърден бизнес план от КЕВР. От водната реформа на властта остана само гарантираното повишение на цената на водата. И толкова.  Мрежата ремонтира ли се, колко от нея, какво е качеството, колко са намалени загубите точно – в момента са над 60 % - това са огромни течове, но самата КЕВР не е публикувала още доклада си за състоянието на ВиК-сектора и следователно няма отговори на тези въпроси", каза Манолова.

Според нея колкото по-късно се предприеме увеличението на цената на водата, толкова по-лавинообразно ще е то за четирите области без бизнес-планове, какъвто е случаят с Пазарджик. "Обмисляме да подадем жалби пред Административния съд по текстове от Наредба 4, според която са дискриминирани хората в апартаменти спрямо тези в къщи за задължителната подмяна на всеки пет години на водомерите в домовете им", каза още Манолова.

"Жалби от мобилни оператори и банки, жалби за бързи кредити, от частни съдебни изпълнители са преобладаващи за днес", обобщи Манолова за приемната си и даде пример с казус на жена, която е изтеглила 13 кредита от фирми за бързи кредити, а после, за да ги обслужва, изтеглила ипотечен кредит, в резултат на което станала жертва и на ЧСИ.

Бившият омбудсман напомни, че е внесла проектозакон срещу произвола на банките. "Депутатите обаче гласуваха в полза на банковото лоби  и предпочетоха да обслужват него, а не гражданите. И сега единственото ви жилище не е под защита, ако банката ви го поиска заради неплатени кредити", обясни Манолова.

Тя се зарече, че ще информира ЕК, защото България  е в наказателна процедура, за приетите от депутатите текстове в полза на монопола на банките. Манолова добави, че така се нарушава и Директивата за правата на потребителите, и тази за защита от неравноправни клаузи.

"Силните на деня издевателстват над обикновените хора. Това ни накара да направим „Изправи се.БГ”. Това е гражданска платформа, която защитава хората и помага на обикновените хора, които сами не могат д а преодолеят натиска от силните на деня", каза още Манолова.

Тя напомни, че първата кампания е „Малките пред големите – за защита на гражданите от администрацията, на малкия бизнес от административния рекет, на пациентите от лошото здравеопазване, на избирателите от тежката изборна машина, на потребителите от монополите.

"Първата ни среща беше във Видин, там учредихме „Изправи се, Видин” с местни НПО, които защитават гражданите. Там сме се борили за защита на пациентите на хемодиализа, за работниците с неизплатени заплати, за медицинските сестри и сега продължаваме", каза Манолова.

Тя допълни, че в гражданската платформа за натиск вече има и електронни сигнали от Пазарджик. "Ще отиваме и на място там, където проблемите са големи и се налага да ги осветим на място", каза още Манолова.

По думите й първата победа на гражданската платформа бе спирането на Закона за земеделските земи, според който се предвиждаше насилствена комасация, уедряване на земеделските земи в ущърб на малките. Втората победа е налагането на мораториум върху повишението на водата поне за Перник, чийто жители са на воден режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във