Банкеръ Daily

Зам.-министър Атанас Запрянов

Кабинетът призова да не се спекулира, че НАТО е постоянно в Черно море

Няма план за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг след редовното заседание на министерски съвет. Поводът за коментара бе искането на лидера на БСП Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов лично да отиде в парламента и да обясни позицията си по повод появилата се информация в световните медии, че НАТО ще разположи флотилия в Черно море. 

„Изпълняват се плановете от срещите на високо равнище на НАТО във Варшава и се формира многонационална бригада в Румъния. Това решение е взето във Варшава през 2016 г., в момента се изпълнява. Провеждат се учения, като те са прозрачни и оповестени на медиите. Ако нещо е останало, което не е ясно на опозицията, на г-жа Нинова или на други представители от парламента, нека ни попитат", обясни Атанас Запрянов. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев добави, че цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната, как участваме заедно като страна членка, я има в президентството.

Запрянов уточни, че ученията за управление на кризи, които се провеждат, се развиват по сценарии, така че няма защо да се спекулира, че има движение на войски. "Няма реално преминаване на войски в Черно море", категоричен беше зам.-министърът. 

Той подчерта, че няма засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение. Единственият проблем бил, че някои от руските самолети изключвали транспондерите си, необходими за идентификацията на въздухоплавателните средства. Това става причина за объркване. 

Запрянов каза също, че в момента имаме съвместна мисия с италианските военновъздушни сили. И по предложение на италиатския началник на отбраната тази мисия ще бъде удължена и ще продължи активно до 10 ноември. Италианските военновъздушни сили ще се изтеглят на 15 ноември от България. Това е тренировъчна мисия, която помага за достигането на оперативна съвместимост.

„В българското въздушно пространство въздушният трафик е много по-слаб. Не е толкова натоварено и отработването на военните задачи е много по-лесно и в много по-пълен обем“, заяви той. Това е желание на италианската страна, а не на българската страна, допълни Запрянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във