Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът прие национална програма за защита от домашно насилие

Общо 27 жени са убити при домашно насилие за последните 12 месеца у нас.

Правителството одобри Решение за приемане на Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2021 г. В документа са включени предложения от министерства и неправителствени организации, работещи в сферата по превенция и защита от домашно насилие.

Набелязани са дейностите, които следва да бъдат реализирани през настоящата година, отговорните органи, източниците на финансиране, сроковете за изпълнение, както и очакваните резултати. Предложени са законодателни, институционални и организационни мерки. В документа са залегнали и дейности за превенция, за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, работа с извършителите, както и мерки за контрол и оценка.

Приемането на решението няма да натовари държавния бюджет. Съгласно Закона за защита от домашното насилие, средствата за финансиране на изпълнението на задълженията по приеманата всяка година национална програма се определят ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната година по бюджетите на министерствата, определени в програмата.

Общо 27 жени са убити при домашно насилие за последните 12 месеца у нас, сочат данни на гражданския мониторинг. Това посочва омбудсманът Диана Ковачева в резюме на Годишния доклад на институцията, внесен на 31 март в Народното събрание. Той е изпратен до председателя на 45-ото Народното събрание Ива Митева и председателите на шестте парламентарни групи, за да ги запознае с проблемите на гражданите, обърнали се за помощ към институцията през изминалата година.

Ковачева припомня, че нееднократно е поставяла проблема на общественото внимание, но той все още не е намерил своето ефективно законодателно решение.

По данни на МВР през 2020 г. българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, като 349 са за насилие, упражнено спрямо мъже и 898 за насилие, упражнено спрямо деца. Тези тревожни данни показват, че всеки човек може да стане жертва на насилие, без значение от неговия пол, икономически статус, образование и обществено положение и точно по тази причина промените в нормативната уредба засягат широка група от хора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във