Банкеръ Daily

Партията на Валери Симеонов се похвали:

Кабинетът прие да работи по програмата на НФСБ за работни места и пазари в строителството

На съвещание на министър-председателя Бойко Борисов с представители на Строителната камара бяха приети голяма част от антикризисните мерки в областта на строителството, внесени от НФСБ на Политическия съвет на управляващата коалиция, проведен на 21.04.2020 г. В тях, в противовес на пасивните мерки като плащането 60:40, безвъзмездното „грантово“ финансиране и кредитните облекчения, предложихме практически решения за откриването на нови работни места и задействане на крупни инфраструктурни обекти по подобие на Плана „Маршал“ след Втората световна война. Това съобщиха от партията на Валери Симеонов.

В прессъобщението са изброени конкретните предложения. 

1.Бюджетното финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение с приключено проектиране – пътища, магистрали и др. За 2020 са планирани 100 км на стойност 2.5 млрд. лв. и 260 млн. лв. за II и III-класни пътища

2. Ремонт на язовирни стени и съоръжения на стойност 500 млн. лв. с приключено проектиране. За спешен ремонт са над 400 язовира, класифицирани като опасни и над 2000 са за ремонт.

3. Спешни ремонти на рискови мостови съоръжения и виадукти с приключено проектиране – напр. по АМ „Тракия“ (5 броя на стойност 25 млн. лв.)

4. ВиК обекти с готови проекти – на стойност 1.8 млрд. лв.

5.Възобновяване на програмата по саниране на многофамилни жилища, блокове, кооперации - вече заявени 1.5 млрд. лв. с проекти по области и общини, както и чакащи одобрение за възлагане на инженеринг.

От НФСБ уточняват, че на срещата между министър-председателя и представителите на строителния бранш е била дадена зелена светлина по точки 1, 4 и 5 от програмата им.

НФСБ обръща сериозно внимание и на необходимостта от спешен ремонт на язовирните стени и съоръжения с приключило проектиране, както и на опасните язовири, които застрашават живота на хиляди граждани. Подобна е опасността и при чакащите от десетилетия ремонт мостове и виадукти по пътищата. „Като заостряме вниманието на правителството върху тези две мерки, обезпечени с бюджетни средства, настояваме те да бъдат предвидени при евентуално бъдещо финансиране”, се казва още в съобщението.

От партията на Валери Симеонов приветстват коалиционните си партньори за проявеното практическо мислене и здрав разум, като още веднъж настояват и за спешни мерки при подпомагане на най-засегнатия отрасъл – туризма, внесени от НФСБ в Народното събрание на 27.04.2020 г.

„Припомняме, че реална възможност за облекчаване на икономическата криза, причинена от пандемията, дават и предложенията за допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия. Целта е да се увеличи българското производство и неговия дял на пазара. Предлагаме също така попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия”, пишат още т партията.

НФСБ счита, че рязко трябва да се смени философията на борбата с епидемията – вместо с пасивни мерки по раздаването на пари на потърпевшите, да стимулира разкриването на нови работни места и пазари. За да остане нещо и след кризата за следващите поколения, не само – изхарчени пари.

"Мерките не трябва да се променят преди епидемичната обстановка да покаже подобрение". Това каза по-късно през деня пред БНР Валери Симеонов, съпредседател на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ. Той посочи, че извънредното положение до 13-и май е въведено с решение на Народното събрание и заяви, че това не може да бъде променено, но мерките могат да бъдат продължени с решение на министъра на здравеопазването, защото му е дадено това право с решение на парламента.

"Извънредното положение трябва да бъде изцяло съобразено с препоръките и решенията на Националния оперативен щаб", категоричен беше Симеонов. Председателят на НФСБ коментира, че изпълнителната власт носи отговорността за живота и здравето на гражданите на България и затова трябва да понесе критиките на "тарикатите", които искат да не се ограничават възможностите им за забавления.

Симеонов категорично отрече да има риск за парламентаризма. "Политиците трябва да осигурим възможност за нормално функциониране на институциите в страната. Защо трябва да се изслушва премиера в парламента. той не е лекар и не разбира. Ако искаха (БСП - бел.ред.) да разберат нещо, свързано с медицинската проблематика, трябваше да поканят щаба. Ако искаха да научат нещо за административните действия за справяне с коронавируса, трябваше да поканят този, който е издал актовете - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Какво да каже министър-председателят?", коментира Валери Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във