Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът предлага Метин Казак за посланик в Катар

Служебният кабинет предложи на президента Росен Плевнелиев да назначи за посланик на България в Катар бившия евродепутат от ДПС Метин Казак. Решението беше гласувано на днешното правителствено заседание, след което до дни държавният глава трябва да подпише указ за неговото назначаване. Причината е, че действащият извънреден и пълномощен посланик в Катар Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с външно министерство. Метин Казак е бил заместник на националния омбудсман, два мандата евродепутат, където е изпълнявал функциите на заместник-председател на Подкомисията за правата на човека, заместник и член на Комисията по външни работи, координатор на Комисията по международна търговия и член на делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия.

Иначе Метин Казак е брат на депутата от ДПС Четин Казак. Евродепутатът изненадващо изпадна от евролистите на движението на последните евроизбори през май. Още тогава се коментира, че той се готви за кариерно развитие в друга сфера. Говори се, че той е сред приближените на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и на депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

Със същото решение служебният кабинет предлага на президента да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Казахстан и Туркменистан.
Предложен да поеме мисията ни в Иран е дипломатът Христо Полендаков, началник на отдел „Южна и Югоизточна Азия” в дирекция „Азия, Австралия и Океания” във външно министерство. Сега посолството ни в Техеран се ръководи от временно управляващ.

За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков, опитен дипломат от кариерата, който от април 2014-а е директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” в външно министерство. След 2012-а посолството ни в Казахстан се ръководи от временно управляващ.

Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан. В същото време в отношенията между двете страни са налице неизползвани възможности за задълбочаване на сътрудничеството в политическата, търговско-икономическата и културно-образователната области. Предложението на правителството е мисията ни да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във