Банкеръ Daily

Политиката ни съвсем се вмириса

Кабинетът падна, брокерите надделяха

S 250 12e467ea 1557 490b 8112 ebd97a45b0b8
S 250 48c96844 3bdb 4786 b520 34b4d544c8b2
S 250 349fd23e 5951 4706 908f 4f6b3eb33a99
S 250 274449fc 31c6 4d39 84c8 600187af0b06

Правителството на Кирил Петков не оцеля в първия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС. То стана първото в най-новата ни история, което беше свалено по този начин. От 239 народни представители, присъствали  в залата на парламента, за вота гласуваха 123, а 116 бяха „против”. Специално за случая в Народното събрание дойде и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който от месеци не беше стъпвал там.

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова - заяви министър-председателят веднага след гласуването. - ...Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие и мафия, нормална и успешна европейска държава”.

"Рано или късно очаквах, че ще има сблъсък с мафията - каза и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. - Той се случи покрай бюджетната процедура. Насложиха се редица кризи за мафията". Според Василев в "Продължаваме промяната" са

започнали да се готвят за избори през септември.

"Тази битка със задкулисието и интересите я водим шест години. Един вот на недоверието няма как да ни спре. Политиката е дълга писта. Каквото и да се е случило днес, за нас е отговорно депутатите да си съберат мислите и отговорността пред народа и да приемат актуализацията на бюджета", коментира вицепремиерът, министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Гласуването на вота се проведе 24 часа след ожесточените дебати ден по-рано, белязани от критики, обвинения, грозни нападки и обиди.

Вносителите от ГЕРБ-СДС посочиха, че макар официалния мотив за недоверието към кабинета да е неадекватната финансова политика, управляващите всъщност се провалили във всички сектори.

Премиерът Кирил Петков нарече мотивите чудновати и изреди постигнатите успехи във финансово-икономическата сфера. По думите му икономическият растежът у нас за първото тримесечие е 4% и дори е по-висок от този на Германия, който е 3.7 на сто. „Увеличихме минималната работна заплата от 670 на 710 лева. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За първи път имаме безплатни ясли и детски градини. Продължихме програмата „Отново заедно“. Вдигнахме минималната пенсия от 300 до 370, при актуализация тя ще стане 467 лева. Това е 55% увеличение в рамките на година, което не се е случвало в последните 12 години. Средната учителска заплата ще е с 25% повече от средната в страната. Осигурихме достойно възнаграждение за лекарите – основна заплата 2000 лв., а за медицинска сестра 1 500 лв“, изброи министър-председателят.

„Искате да свалите това правителство, защото сме качили пенсиите до 467 лева. Това било инфлационно, защото заплатите на лекарите не трябвало да са 2 000 лв., защото и това било проинфлационно. Защото 13-те милиарда били дошли, но закъснели, въпреки че в момента бяхме поздравени за най-добрия зелен План за възстановяване и развитие. Защото в последните няколко месеца трябва да ви се извиним, че световните борси са качили с 55% цената на петрола“, заяви още Петков.

Асен Василев пък отчете, че

държавният дълг е намален, а пари в хазната има.

От своя страна Корнелия Нинова попита: "Добре, това правителство си отива. Какво предлагате? Каква неинфлационна мярка предлагате? За вас всичко е проинфлационно и е сгрешено. Добре, имате право на различно мнение. Каква е алтернативата? Искате единствено разрушително този кабинет да си отиде, за да можете да се обедините и да спрете започнатата промяна".

Скандал разтресе залата, след като Асен Василев определи предлаганата от опозицията философия за актуализацията на бюджета с израза "Да го духат бедните!" Председателстващият заседанието Мирослав Иванов му направи забележка. От ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" се възмутиха, последваха реплики от място. 

Съпартиецът на Василев - Искрен Митев, го защити: "Цинизъм е да не гласувате актуализацията на бюджета за бедните".

Любомир Каримански от "Има такъв народ" обвини "Продължаваме промяната", че не са спазили коалиционното споразумение. Той акцентира на записаното в споразумението обещание за "Премахване на 100 пречки за 100 дни" и попита колко от тях са изпълнени на седмия месец от началото на управлението. Но вицепремиерът Калина Костантинова и министърът по е-управление Божидар Божанов отхвърлиха упреците и изтъкнаха, че почти по всички от посочените от Каримански точки се работи и вече има първи резултати. 

На трибуната излезе бившият социален министър Деница Сачева и обяви, че Асен Василев е

най-емоционалният финансов министър,

който българската политика познава.

Той й отговори: „Може би сте права, че съм по-емоционален финансов министър, но когато става въпрос за българските граждани и най-уязвимите групи, няма как да не съм емоционален. Извиних се за грубото изказване, но ви приканвам да се извините за грубата политика, която сте водили 12 години. Две хиляди и девета година ГЕБР идва на власт. Минималната пенсия е 136 лева. На 31 март 2021-а ГЕРБ си отива от власт. Минималната пенсия е 300 лева".

Не пропусна да се изкаже и Тошко Йорданов от ИТН. „Нашите причини за вота на недоверие са лоша финансова политика и нарушение на коалиционното споразумение по темата РСМ - посочи той. - По отношение на РСМ, беше нарушено коалиционното споразумение. Нашето оттегляне на доверието към това правителство е заради двама човека: Кирил Петков и Асен Василев“.

Премиерът Петков обаче обвини в лъжи доскорошните си коалиционни партньори от "Има такъв народ", както и опозицията. И разказа за телефонни разговори, обяснения за договорки и срещи в тъмни стаички при обсъждането на актуализацията на бюджета, което изостри дебата в залата.

"Всъщност, истинската причина за този вот на недоверие, са

четири човека, които не са тук.

Първият е господин Борисов и се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият: господин Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които той може би има договрка с някой друг в тази зала", заяви Петков. Другите двама човека, от чиито есемеси зависело гласуването по вота според премиера, били лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

На тези думи остро реагираха Десислава Атанасова от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Не очаквах този дебат да покаже на показ лекьосаните парапети на властта и вие имате самочувствието да говорите за мафия. Вие ли ще говорите за нулева толерантност към корупцията? Корупционери!", извиси глас Атанасова. 

"Ама г-жо Атанасова, вие сте парламентарист с опит, не може всеки път, когато чуете някаква вулгарна дума или за духане, веднага да излизате на трибуната", обърна се към нея депутатът от БСП Явор Божанков.

Регионалният министър на ИТН в оставка Гроздан Караджов настоя, че по негов адрес се говорят лъжи за исканите пари и

вкара интрига между президента и премиера.

По думите му Петков казал: „Знаеш ли защо искаме проверки от парламента за разходите за текущи ремонти и поддръжка? Не е защото не ти вярвам. Не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите". "Ето това е истината за вашия прословут контрол, прословута корупция в МРРБ и всичко. Това е истината защо бе целият този театър пред Народното събрание. Защо? Защото ви е страх от служебен кабинет ли? Да влезе утре, който иска ревизор да ме проверява. Да не би вас да ви е страх?", запита Караджов.

След това изказване парламентарната група на ГЕРБ започна да скандира "Мафия".

"Двойният стандарт е този, който сложи прът в колелото на коалицията и вие не го разбрахте", обърна се Караджов към премиера. "Отношението към "Има такъв народ" като към трето качество хора доведе до този срив", допълни той. 

Думата незабавно взе министър-председателят. "Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното в историята ни? - постави въпроса Петков. - С няколко много бързи хода. Първо, плащаме 3 милиарда и 900 милиона на г-н Караджов с неговите 40% оценка в скритите стаи на МРРБ. Веднага Тошко Йорданов забравя за РСМ. Втора стъпка – г-н Борисов звъни на телефона и му казваме – ще се разберем, няма да ви разследваме. Дясната страна млъква (бел.ред. ПГ на ГЕРБ), а отляво за ДПС единственото, за което не трябва да се говори, е "Магнитски". Там е големият страх. Когато питах Слави Трифонов защо 40%, той каза: „Ти нямаш проблем с г-н Караджов, а с мен, защото г-н Караджов е просто един брокер“.

Споменаването на закона "Магнитски"

раздразни Мустафа Карадайъ.

"Г-н Пеевски води съответните дела в САЩ и там процедурата си върви според законите на страната .....Този клетвопрестъпник, лъжец и нарушител на Конституцията, е подписвал документи, в които казва, че г-н Пеевски няма нищо общо. Тогава ли лъже, или сега?", нахвърли се Карадайъ върху премиера.

"Да припомним и на дружинката около него, че техните актове българският съд ги обявява за незаконни, те са нарушители на закона", добави лидерът на ДПС по повод черните списъци на кабинета.

След гласуването на вота Кирил Петков обясни, че „Продължаваме промяната” ще отправи покана към всеки депутат, който иска да е независим и да е част от едно независимо правителство, от едно независимо мнозинство. По думите му "Единственото, което има значение, е дали в следващите 10 дни ние ще можем да убедим 10 депутати да застанат с нас, не защото са сметнали нещо политически, не защото искат да направят някаква лична кариера, а защото са повярвали, че отговорността им към България е по-важна от всичко друго".

Запитан с кого не би разговарял, Петков изреди имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов: “На Трифонов бих казал – ти си история, повече никога няма да можеш да направиш политически проект и да излъжеш толкова много хора. Хората видяха, че твоите думи се превърнаха в лъжа. Довиждане! За Борисов бих казал - греховете през времето, кражбите ще те настигнат. Не може дълго да продължиш да играеш тази игра, рано или късно правото ще дойде при теб. За Доган и Пеевски бих казал - вие сте там, последните 30 г. сте били винаги готови да направите сделка с някой, този път няма”.

Според премиера в оставка, след като получи първия мандат,

"Продължаваме промяната" ще предложи нов кабинет.

Ще има промени на министри, но в основния състав ще бъдат същите. "Аз мога да кажа, че по-добър министър на финансите от Асен Василев не познавам. Много бих се радвал той да бъде пак финансовия министър. Ще се предложим в същия вариант, но с Караджов ще се разделим. Имаме нови предложения за министри, но няма да кажем имена все още”, заяви Кирил Петков. 

В случай, че получи покана, БСП ще участва в разговори за ново правителство на ПП.

Ако обаче след вота на недоверие ГЕРБ, като втора политическа сила, получи мандат за съставяне на кабинет, ще го върне веднага. Заместник-председателят на партията Томислав Дончев се аргументира кратко: "Защото не е редно втората политическа сила да прави правителство". 

Що се отнася до Костадин Костадинов, той не иска партньори в Народното събрание, иска "Възраждане" да управлява сама. Костадинов даде да се разбере, че дори не могат да си позволят да водят преговори с други партии в парламента, тъй като те били пет американски и една турска. За руска - не спомена.

Докато траеха разискванията по вота на недоверие и гласуването се провеждаха демонстрации в подкрепа на правителството и против него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във