Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът отпусна 800 хил. лв. за българските общности в чужбина

Министерският съвет отпусна 800 000 лв. за финансово осигуряване на изпълнението през 2022 г. на Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова, Северна Македония.

Става дума за общностите с българско самосъзнание, като проектът, по който тези пари се отпускат е за периода 2020 - 2024 г. и е приет с Решение на Министерския съвет № 259 от 16 април 2020 година.

"Българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница, както и българите от историческите български общности в чужбина, са неделима част от българския народ. Те генерират в себе си значителен икономически, финансов, образователен, интелектуален, демографски и трудов и потенциал" - е записано в аргументацията на Програмата.

С парите ще се подпомагат проекти на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание. В рамките на 4-годишната Програма се цели създаване на нови възможности за приобщаване и включване на българските граждани зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България, за съхраняване на българското етнокултурно пространство и разпространение на положителния образ на България по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във