Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кабинетът одобри великденските бонуси към пенсиите

Великденски добавки към пенсиите си ще получат пенсионерите през април, реши окончателно кабинетът на днешното си заседание. Изплащането им ще струва на бюджета цели 57 млн. лева, като парите ще дойдат от икономии в хазната.

По 40 лева допълнително ще получат възрастните хора с доход до 150 лева, а добавка от 30 лева тези, които получават между 150 и 251 лева. Всички останали помощта ще е в размер на 20 лева.

За т. нар. „великденски бонус“ се заговори преди дни, като лично лидерът на БСП Сергей Станишев поиска допълнително средства към пенсиите да получат хората, които живеят под прага на бедността – 251 лева. Според ГЕРБ добавките се раздават с предизборна цел. От кабинета обаче отрекоха тези твърдения и ги определиха като спекулации.

Министърът на труда и социалната политиката Хасан Адемов обясни, че ще се наложи датата за изплащане на пенсионните надбавки ще бъде изтеглена с няколко дни по-рано. Той допълни, че има идея подобни добавки за най-бедните да се раздават за всяка Коледа и Великден. "Това не е и социално подпомагане", уточни Адемов.

Той обясни по какъв начин кабинетът е решил да отпусне великденските бонуси. "Решихме да подпомогнем всички български пенсионери, защото когато подпомагаме хората с пенсии до 150 лева остава впечателние, че една и съща група получава правителствени помощи", посочи социалният министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във