Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът одобри споразумението с Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.

Кабинетът упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийни ресурси.

Вчера бе обявено, че още един район на Белгия отказва да одобри споразумението за търговско-икономическо сътрудничество ЕС-Канада (CETA). С подписването му биха отпаднали канадските визи за българи. След Валония и столичният регион Брюксел бойкотира документа. Шефът на региона Руди Верворт каза, че той не може да даде съгласие за споразумението, тъй като регионалният парламент е против и иска радикални промени в текстовете. 

Според анализатори шансовете на ЕС да убеди правителството на Валония - френскоезичния регион в Белгия с население от 3.6 млн. души, да се съгласи да подпише споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада клонят към нула. Председателят на валонския парламент Андре Антоан обяви в понеделник сутрин "няма да е възможно да се спази срокът на ултиматума", фиксиран за понеделник вечер, и поиска още време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във