Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът одобри Национална програма за полярни изследвания

Министрите одобриха на днешното си правителствено заседание Национална програма за полярни изследвания, която обхваща периода до 2021 г. Програмата е свързана с организацията на цялостната дейност по поддържането на полярната база,координацията на научните проекти, техническото им обезпечение и безопасността на работата в полярни условия.

Целта е придобиването на нови знания за състава, структурата, функционирането и глобалното значение на Арктика и Антарктика и прилежащите към Средноледовития и Южния океан територии чрез провеждане на интегрирани, мултидисциплинирани фундаментални и приложни изследвания и мониторинг.

Антарктика е територия, която обхваща 1/10 от земната суша и крие огромен потенциал от природни богатства и услуги. България е и консултативен член на Договора за Антарктика и е една от 29-те страни, имащи право на глас на консултативните съвещания.

Българският антарктически институт (БАИ) е създаден през 1993 г. и е определен от Национален оператор на дейността на България в Антарктика с решение на Министерския съвет. БАИ изгражда и поддържа Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. През периода 1993-2016 е организирала и провела 24 национални експозиции.

От март 2016г. стартира програмата EU-Polarnet към Horizont 2020, чиято основна цел е изработването на европейска научна стратегия в полярните региони. В нея участват 22 организации от 17 европейски страни, сред които е и Българският антарктически институт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във