Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът обяви кризисния щаб за войната в Украйна

​Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния щаб към Министерски съвет, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна. 

"От първия ден на кризата денонощно работим, за да се справим с най-тежките задачи. Потънали в хиляди лични трагедии, в ужаса на една немислима война е време да ви споделим какво направи правителството. Имаме сформиран кризисен щаб с шест работни групи. Той се ръководи от полк. Валери Рачев и координира работата на всички институции. Днес на Министерски съвет приехме решението за предоставяне на временна закрила в съответствие с Директивата на Европейския съюз, която се активира за първи път", каза още вицепремиерът Константинова. 

По думите й временната закрила предвижда улеснения и форми на помощ за всички хора, напуснали Украйна в резултат на военните действия.

"От петък на граничните пунктове гражданите, пристигащи от Украйна ще могат да получат документ и да пребивават легитимно на територията на България. Този документ им дава както права, така и задължения. Ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а от друга имат задължението да спазват законите на Република България. Този процес се случва за първи път, както в България, така и в целия Европейски съюз", уточни още тя.

Константинова отбеляза, че днес Министерски съвет е одобрил програма за използване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила у нас.

"Предвижда се лицата да имат право на помощ за настаняване и изхранване в размер на 40 лв. без ДДС. Над 45 000 лекарствени продукти от спешна необходимост бяха изпратени на Украйна. Над 3 млн. лв. са събрани от дарения от неправителствения сектор. Тоново дрехи и храна бяха изпратени и се раздават на пристигналите. Огромни благодарности на всички доброволци, които мигновено започнаха да даряват, да пътуват, да помагат", добави Константинова.

Тя каза още, че стартира и Национален единен портал, където ще е налична цялата важна информация, както за хората, които имат нужда от помощ, така и за тези, които искат да помагат.

Този портал ще бъде ежеминутно обновяван и той е легитимният източник на информация за всичко свързано с кризата с Украйна. Достъп до правна информация, места за настаняване, както и важни контакти и адреси, полезни съвети, обяви за работа.

Вицепремиерът отбеляза, че в България има 30 000 украински бежанци.

"Нямаше да се справим без хилядите доброволци, които и в този час продължават да подкрепят бедстващите хора. Заедно ще се справим с всички предизвикателства, защото обединени винаги сме по-силни", каза още Калина Константинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във