Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът "Николов" - без министри от служебното правителство

"Има такъв народ" обяви, че в проектокабинета начело с Пламен Николов няма да бъдат поканени министри от служебното правителство, нито представители на останалите политически сили в парламента. Ще има обаче имена от първия състав, който ИТН бяха обявили.

Има ли смяна на кандидата в последния момент

Представителите на партията Тошко Йорданов и Филип Станев акцентират, че не е имало промяна на кандидат-премиера им в последния момент. 

"Как да оттеглим Петър Илиев, като ние не сме го номинирали. Странно е откъде дойде тази информация", коментира Станев.

Йорданов пък директно назова, че спекулациите с номинацията на адвоката Петър Илиев са тръгнали от Николай Хаджигенов от "Изправи се, ние идваме".

"На срещата ни с „Изправи се БГ! Ние идваме!” обсъждахме кои имена те не биха подкрепили и поради какви причини. С Петър Илиев работим от референдума, той е прекрасен юрист. Хората, които са от нашия екип, ги защитаваме, особено ако им „скачат” с глупости. Няма да ви кажа какъв ще става Петър Илиев в кабинета, това е работа на министър-председателя", заяви Тошко Йорданов пред NOVA телевизия.

Търканията с ДБ и Асен Василев

Йорданов бе категоричен, че няма да се извини на служебния министър Асен Василев, след като от парламентарната трибуна го обвини, че е откраднал интелектуална собственост от свои бивши партньори в бизнеса. 

Според Йорданов служебният финансов министър лъже, защото е имало съдебна експертиза в Лондон, след която той е предложил извънсъдебно споразумение.

"Тази врътка Асен Василев я е направил още няколко пъти. Откраднал е код, който е продал на китайското правителство", заяви депутатът от "Има такъв народ".

По думите му Асен Василев се е появил като "фойерверк", изглеждал е добре, общественото мнение също е изиграло ключова роля за "Има такъв народ", които поканиха служебният финансов министър и двама негови колеги в първия си проектокабинет.

"Христо Иванов си позволи да ни казва кой да слагаме за министър, затова си позволихме да отговорим. Отговорността се носи от този, който го е направил министър, не от нас. Аз не казвам, че президентът се е справил зле – служебният кабинет е прекрасен, могат да се допускат грешки. Ако имаме възможност да имаме кабинет, възможно е да имаме някой, който да не е достатъчно читав или да не стане достатъчно добър. Въпросът е да се реагира след това правилно. Тук просто се получи пренатягане с няколко човека с постоянно обяснение колко са светци. Светнаха червени лампи след разговора ни с него", заяви още Йорданов.

В отделна телевизионна изява Филип Станев каза, че Асен Василев е канен само веднъж в проектокабинет на ИТН.

Той допълни, че са искрени в отношенията си с "Демократична България". Определи декларацията им от парламентарната трибуна като изненадваща.

"В първия ни разговор Иванов, генерал Атанас Атанасов, категорично заявиха, че нямат претенции за конкретни лица за министерски постове", посочи Станев.

Пламен Николов - "разбран човек"

За кандидат-премиера на ИТН Тошко Йорданов заяви, че Пламен Николов е изключително образован.

"Ако стане министър-председател и изпълнява служебните си задължения в ЕС, няма да берем срам. Човек е изключителен специалист. Според нас изпълва със съдържание поста, който евентуално ще заема. Той е комуникативен, човешкият термин е „разбран човек”, с него може да се води диалог", обясни Йорданов.

Йорданов сподели, че кандидатът на ИТН за премиер е бил в реалния бизнес, рискувал е собствените си пари за развитието на фирма, поемал е отговорност за големи проекти.

С Пламен Николов работим от три години и половина. След референдумът, който направихме,  проведохме събеседване с хора, които са с качества имат желание да дадат каквото могат за промяната на страната. Беше публично, излъчвахме го в интернет, просто колегите журналисти и политици не гледат в перспектива. Там се появиха много качествени хора, с които работим”, каза още Йорданов.  

Според него няма политик, който да е „дошъл” с натрупан политически опит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във