Банкеръ Daily

Бивши председатели на парламента:

Кабинетът няма да е готов до края на седмицата

Консултации между "Има такъв народ" и "Демократична България"

"До края на седмицата няма да е готов кабинетът, все още се провеждат разговори." Това прогнозира доц. Борислав Великов, бивш председател на Народното събрание и бивш депутат от НДСВ.

Според Явор Нотев, бивш зам.- председател на парламента, не се знае много докъде са стигнали консултациите. Той също смята, че правителството няма да бъде сформирано до края на седмицата. "Обсъждат се важни теми за развитието на държавата, но персонални назначения и съответно разпределение на министерски кресла не се съобщава", добави той. По думите му начинът, по който се заявяват позициите на участниците в тези разговори, също предполагат много работа.

Борислав Великов отбеляза, че от „Има такъв народ“ навлизат в някакво русло, но ще държат съставът на кабинета да си е техен. "Единственото, което остава и трябва да се извърши, е да се разберат по политики и по програми. Тогава към тези 112 гласа ще очакваме да видим кои ще бъдат по-гъвкави и по-отговорни политически между БСП и ДПС", заяви той пред bTV.

Явор Нотев коментира и първия състав на кабинета на ИТН с премиер Николай Василев. Според него това е било изненадващо за гражданите, както и за участниците в предизборната надпревара: "Много се изговори за това, че така не се прави и това не са правилата на политическата игра. Няма как да приемем такъв съвършено нов подход. В крайна сметка съставянето на кабинет изисква висока степен на доверие и сближаване на програми."

Великов е на мнение, че в този изпреварващ ход полезното е било това, че се появи програма, по която сега има спорове, но се поставиха на масата някои програмни приоритети, което беше положително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във