Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът не е оттеглял кандидатурата на Бокова

Няма проектопредложение на заседанието на кабинета идния вторник кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН да бъде оттеглена и вместо нея да бъде предложена тази на Кристалина Георгиева., обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова вчера. Коментарът е по повод разпространена информация, че три държави - Унгария Хърватия и Латвия, били готови да издигнат Кристалина Георгиева. Сценарият "разкрил" арабски журналист в туитър.

"Засега няма официално внесен проект на решение по този въпрос. Към момента няма внесено такова предложение. Ако има, то може да бъде внесено до края на работния ден в понеделник", каза тя.

Румяна Бъчварова отказа да коментира дали Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за този пост и дали е истина, че това е идея и на Литва и Латвия по въпроса.

Според запознати Ирина Боросова има две седмици да се пребори за високия пост. Ако на 26 септември, понеделник, българският кандидат за надпреварата в най-авторитетната международна организация не успее да влезе в първата тройка отличници, са възможни два сценария. Първият е самата тя да се оттегли. Вторият е България да предложи смяната й с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

На  9 септември Ирина Бокова се класира пета в поредното гласуване. Още от началото на процедурата се прогнозираше, че този път първият пост в ООН ще отиде при жена от Източна Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във