Банкеръ Daily

Румен Радев:

Кабинетът на Петков не пое отговорност за действията си за РСМ

Кабинетът на министър-председателя не пое отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса за Северна Македония". Това заяви пред журналисти от авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев.

"Така нареченото "Френско предложение" съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и Българо-македонският протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес; ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки".

Това заяви президентът Румен Радев в първото си публично изявление по двете основни политически събития от седмицата - свалянето на правителството с вот на недоверие и решението на парламента България да отмени ветото си върху начало на преговори за членсво на Република Северна Македония в ЕС. Изказването той направи в авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив, където е гост на чествания по повод 110 години от първия боен полет на българската авиация.

"Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това бе прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френския президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса", заяви още държавният глава. 

"Що се касае до гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което категорично не предостави необходимите механизми, срокове и критерии за защита и което ще остави следващите български правителства в днешното положение - да водят безплодни спорове с македонската страна", каза още Радев.

"За КСНС държа да е ясно, че това е закрито заседание. И аз наистина държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Мога само да споделя, че вие чакахте долу 5 часа, в които категорично настоявах македонските българи да се впишат в конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговори за присъединяване. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато то дойде чрез президента Макрон", подчерта Радев. 

По повод интервюто в британско издание, в което Кирил Петков заяви, че България би станала "мека държава", ако има служебно правителство, държавният глава заяви:   

"Това интервю пред "Гардиън" много е показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И, второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие".

В началото на обръщението си, Радев поздрави служещите във ВВС:

"Искам да поздравя българските ВВС със славната 110-годишнина и да изкажа своята дълбока признателност към всички мъже и жени в сини пагони за техния висок професионализъм и всеотдайност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във