Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът иска извънредното положение да продължи до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, твърди правителството.

Аргументите са, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

По-рано председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова предположи, че ще бъде предложена подобна мярка. 

Депутатите ще трябва да се съберат, за да гласуват предложението на кабинета, но те все още не са се произнесли и по актуализацията на бюджета. Днес бе отменено заседанието на ресорната комисия, която трябваше да разгледа актуализацията на първо четене.

Заседанието в пленарната зала беше насрочено за 2 април, но то също се отмени. Причината е, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус. В рамките на деня всички народни представители и служители в Сградата на съединението ще бъдат изследвани.

Обмисля се дистанционно заседание на парламента, но тогава няма да може да бъде проведено гласуване, тъй като подобен акт е противоконституционен. 

Най-вероятно депутатите ще заседават в по-голяма зала - в бившия Партиен дом или НДК. Но засега все още не е взето окончателно решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във