Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кабинетът и Валери оцеляха... засега

Или оставка на Симеонов, или предсрочни избори - това са вариантите според Мустафа Карадайъ.
S 250 b8b5de00 ef6f 4358 9ab3 f96b0338a598

Правителството оцеля и при третия вот на недоверие, иницииран от БСП (135 депутати подкрепиха кабинета, докато 99 гласува срещу него), а Валери Симеонов остана вицепремиер - въпреки натиска за неговата оставка. Проблемите за управляващите обаче сякаш тепърва започват - ДПС окончателно втвърди тона към ГЕРБ и даде индикации за курс към предсрочни избори, а протестите срещу Симеонов ще продължат, докато той не си отиде. Колкото до мира при Патриотите, той изглежда непостижим.

Без съмнение, отиващата си седмицата мина под знака на Валери Симеонов и недопустимото му изказване по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. Стигна се дотам, че реакциите срещу Патриота тотално засенчиха вота на недоверие, подхванат от левицата заради "провала на управляващите в сектор Здравеопазване". Парламентът започна работа при нажежена обстановка, след като още в началото на заседанието БСП поиска изслушване на Симеонов. Но идеята им бе пресечена от ГЕРБ, Патриотите и ДПС. Движението дори се закани, че ако се стигне до такова изслушване, ще напусне залата, защото не иска да слуша обясненията на "един циник". 

Час преди това лидерите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се събраха в кабинета на Бойко Борисов в правителствената сграда, за да обсъдят ситуацията. До вицепремиерска оставка не се стигна. На последвалия извънреден брифинг Валери Симеонов поднесе извиненията си на "всички обидени" от думите му. Впечатление направи изказването му, че се извинява по настояване на коалиционния съвет. Уточнението се "връзва" с казаното от него в телевизионно интервю по-рано, че "ако се извини, нямало да бъде искрено". 

Колкото до дебатите в Народното събрание, те започнаха с декларации от парламентарните групи. Първо, ДПС директно поиска от Борисов вицепремиерът да бъде жертван. Нещо повече, Догановата партия очерта следните възможности - или оставка, или целият кабинет си отива. Да не забравяме, че само преди седмица работата на парламента зависеше от присъствието на депутатите от ДПС, които осигуряваха необходимия кворум. 

БСП също видя на хоризонта нови парламентарни избори. На 23 октомври на брифинг в партийната централа председателката Корнелия Нинова обяви, че левицата започва бърза и спретната подготовка за предсрочен вот. Според нея Борисов не можел да овладее положението. Тя оцени министър-председателя като "безсилен и безпомощен" пред проблема с Валери Симеонов. "Когато държавата ти е в такава криза, когато обществото е така настръхнало, зле изглежда да си безсилен и да показваш това безсилие, че не можеш да се справиш с тази ситуация", изтъкна соцлидерката. Ден по-късно в декларация парламентарната група на социалистите посочи, че изпълнителната власт е напълно блокирана и не може да изпълнява функциите си, а по казуса "Симеонов" управляващите се криели зад коалиционен параван.

Към призивите за оставка се включи и партия "Воля". Ръководителят й и заместник-председател на парламента Веселин Марешки поиска отстраняването както на Валери Симеонов, така и на Красимир Каракачанов. Аптечният бос нападна военния министър, който защитавал Симеонов само защото министерското кресло му било "детска мечта" и "мокър сън". "Колкото по-бързо двамата си тръгнат, толкова по-възможно е правителството да изкара целия си мандат", отбеляза Марешки, определяйки Каракачанов като "уродлив кариерист".

Депутатите от ВМРО защитиха лидера си, отчитайки, че Марешки е прочел по-малко книги, отколкото Каракачанов е написал. А иначе единствено декларацията на "Обединени патриоти" не бе посветена на Симеонов, а на 125 години от създаването на ВМРО. 

Ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов използва времето си на трибуната, за да атакува БСП. Цветанов подчерта, че след извинението на Валери Симеонов и провеждането на коалиционния съвет  управляващите се целят в пълен четиригодишен мандат. Вторият в ГЕРБ пресметна, че сегашното правителство е направило повече за хората с увреждания, изготвяйки поисканите от тях закони и увеличавайки бюджетните средства със 150 млн. лева. "Всяко едно управление има своите проблеми и има своите различия. Това показва, че в днешната власт няма задкулисие. Всичко е на показ", заяви Цветанов, според когото БСП не е алтернатива и го е доказала, когато е имала възможност да управлява. 

Събитията в Министерския съвет и Народното събрание отекнаха и сред майките на деца с увреждания. Те са непреклонни, че протестите ще продължат, докато Валери Симеонов не освободи вицепремиерското кресло. "Как да очакваме да останеш на поста и да прокарваш политики в социалната сфера, здравеопазването, децата, демографията, след демонстрацията на явно незачитане на достойнството на хората с увреждания и при демонстрираната нескрита омраза", написаха протестиращите майки в социалните мрежи. Противниците на Симеонов вече подготвят и съдебно дело за език на омразата. 

Оттук нататък не се вижда нищо, което да върне обединението в "Обединени патриоти". Оценката на "Атака" за Симеонов остава непроменена. Тепърва предстоят срещи между ръководителите на малкия партньор в управлението, съобщи заместник-председателят на парламента и депутат от Сидеровата партия - Явор Нотев, ден след като самият Сидеров отказа да участва в среща с Каракачанов и Симеонов. Военният министър на свой ред каза, че престава да играе ролята на "синя каска" и настоя Патриотите да започнат да изпълняват обещанията си към избирателите. Засега изглежда почти невъзможно "Атака", НФСБ и ВМРО да се явят заедно на европейските избори. Днес ги държи "слепени" само участието във властта. Затова и никой не поставя под въпрос споразумението с ГЕРБ.

Големи главоболия ще има и Борисовата партия - мнозинството е крехко, кворумът в парламента също и по всичко личи, че ще се наложат нови преговори с ДПС. На по-висока цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във