Банкеръ Daily

Министър Никола Стоянов:

Кабинетът е твърдо "за" компенсации за бизнеса заради скъпия газ

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че правителството категорично подкрепя необходимостта от компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ.

Кабинетът ще изготви компенсаторна схема, която ще предложи на следващия парламент, каза още Стоянов при откриването на специализирано изложение за индустриални машини и технологии.

Служебният кабинет прави всичко възможно, за да осигури бизнеса с природен газ, включително допълнителни количества още през тази зима. Евентуално схемата може да е бартер - газ срещу ток, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов. Целта е поне 150% да бъдат обезпечени потребностите през зимата. Газ има, но проблемът е в цената - каза още Стоянов.

"Като министър на икономиката мисля, че това е и разбиране на цялото правителство. Твърдо сме "за" компенсации за газа. Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент, разбира се, тъй като без парламент ние не можем да променим нищо", коментира той.

Средства в бюджета са предвидени, за да бъде запазена и отстъпката в цените на горивата, каза още Никола Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във