Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинетът "Борисов" е раздал 105 млн. лв. на вероизповеданията

От ГЕРБ се похвалиха, че правителствата на Бойко Борисов са раздали близо 105 млн. лв. на вероизповеданията в страната и в чужбина през последните 6 години. За всички е повече от ясно, че всъщност парите са предоставени от държавния бюджет, тоест от данъкоплатците. Новината бе съобщена във "Фейсбук" страницата на управляващата партия.

През тези 6 години Българската православна църква (БПЦ) е получила 79 млн. лв., които са били изхарчени за ремонт на храмове и издръжка на свещенослужителите и служителите на БПЦ. Със средствата са обновени над 2000 църкви.

Освен това допълнителни 6 млн. лв. са  били осигурени за ремонтиране и изграждане на нови храмове на Българските православни църковни общини в чужбина. През последните няколко години пари за обновяване на църкви и манастири се ползват и по линия на европрограмата за развитие на селските райони.

Оказва се, че властта не е пренебрегнала и мюсюлманското изповедание. То е получило 13.5 млн. лв. за строителство на джамии и за издръжка на своите духовници. Припомняме, че Главното мюфтийство получи привилегия от ГЕРБ и ДПС - възможността да разсрочи висящите си дългове на стойност около 8 млн. лв., като за целта двете партии прокараха промени в Закона за вероизповеданията. Това даде повод на БСП да обвини управляващите в сделка с ДПС. След този скандал останаха съмнения, че Турция е оказала натиск да се подкрепи мюфтийството. Скандалното разкритие за намеса на Анкара във вътрешната ни политика направи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

От ГЕРБ информират, че близо 2 млн. лв. са били отпуснати за ремонт и издръжка на други официално регистрирани вероизповедания в страната. 

"Българското правителство последователно подкрепя всички вероизповедания, което е изключително важно за поддържането на етническия мир и толерантността в страната." С тази причина управляващите оправдават разходите на кабинета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във