Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинет с мандат на БСП - мисията (почти) невъзможна

БСП и лидерът Корнелия Нинова взеха превърналия се в "горещ картоф" трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народното събрание. Ако не невъзможна, мисията пред червената партия, е най-малкото почти невъзможна, след като повечето политически анализатори определят шансовете за кабинет само като теоретични, или клонящи към 1 процент.

 

Това означава някои политически сили в сегашния парламент да преглътнат егото си и мераците да се налагат на всяка цена, за да се стигна до обединение около няколко каузи. 

Мисионерът Нинова

Както "Банкеръ" вече писа, Корнелия Нинова е сред политическите лидери, които най-малко имат интерес от нови избори. На последните два вота БСП регресира по отношение на подкрепата си, а трети изборен провал, въпреки сигналите на някои социолози за леко подобрение на нагласите сред избирателите, със сигурност ще изостри настроенията срещу Нинова в партията и исканията за оставката й като председател на левицата. Затова и Нинова бе най-сговорчива към "Има такъв народ" и даваше силни индикации, че ще подкрепи в крайна сметка проваления им проучвателен мандат.

Сега Нинова отново се застъпва за диалог между партиите без ГЕРБ и ДПС. В четвъртък (26 август) лидерът на социалистите заяви, че БСП ще подходи различно и няма да поставя предварителни условия за съставяне на правителство. Социалистите ще поканят "Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и "Има такъв народ" на разговори. "Искаме това решение да бъде взето заедно. Търсим консенсус по тези въпроси. Всичко ще се случи публично, пред вас, целият народ да знае какви преговори водим. Ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме при първия кръг от преговори. Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии", подчерта Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Отсреща свирят щурци

Въпреки заявката за диалогичност, останалите партии сякаш вече са отписали съставянето на правителство и гледат към поредната предизборна кампания. Както се казва, по предложенията им за вдигането на пенсиите ще ги познаете.

Поне засега позициите на парламентарно представените политически партии остават непроменени. От "Има такъв народ" още го играят сърдити, че никой не не пожела да им танцува по свирката и в крайна сметка това доведе до провал на опитите им да съставят кабинет. В последните дни от Славчовата партия не спряха да повтарят, че няма да дадат подкрепа независимо кой ще вземе мандата. Дори се дърпат от участие в преговори, като вместо това хвърлят усилията си в остроумничене. А то прави още по-грозна картината на политическата импотентност, в която народните избраници вкараха народа си.

"Представете си, че през януари месец вие каните на рожден ден някакви хора, които казват: Кой друг ще дойде, те какво ще подарят, какво ще има за ядене, какво ще има за пиене… Не, няма да дойдем, ще кажем на другите да не идват и въобще вашият рожден ден през януари не е добра идея. След което през декември същите хора идват при вас и казват: Искаш ли да си празнуваш рождения ден на моята дата през декември“, коментира метафорично заместник-председателят на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев.

Опитите на Нинова да привлече гласовете на "Демократична България" с обещанието, че запази ключови служебни министри като Асен Василев и Кирил Петков удариха на камък, след като съпредседателят на ДБ Христо Иванов беше категоричен, че няма как да подкрепят кабинет с мандата на БСП. Вероятно по този начин Иванов иска да спаси гласовете на "тъмносините" избиратели на ДБ, които не таят топли чувства към БСП, но трябва да си направи добре сметката дали ще разсърди хората, които на протестите преди година ясно показаха, че искат правителство без Борисов, Пеевски и Доган в ролята на политически кукловоди. И че не са били на протестите за да гледат днес пазарлъците на Слави, Христо и Мая.

Така при нежелание да се говори с ГЕРБ и ДПС, социалистите и "Изправи се" биха имали подкрепата на около 50 депутати. Това означава, че единствено коренна промяна в позицията на "Има такъв народ" би спасила шансовете за съставяне на кабинет. Въпросът е, че голямото его на лидера им Слави Трифонов бе ударено от двата провала за кабинет на ИТН и едва ли сега той ще успее да надскочи себе си. Шансът е наистина Трифонов да си направи добре сметката дали му изнасят скорошни избори, защото според социолозите подкрепата за "Има такъв народ" започна да се топи и ще продължи да се стопява.

Избори 2 в 1 през ноември

Междувременно председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви, че изборният регулатор се подготвя за сценарий, в който президентските и парламентарните избори наесен ще са "две в едно".

В кулоарите на парламента (и не само там), пък вече се обсъждат и потенциалните дати. Нагласите към момента са, че за нова президентска двойка ще гласуваме през ноември - на 7 или на 14 ноември. Крайното решение предстои да бъде взето в пленарната зала. 

Датата за парламентарните избори е в полето на президента Радев, тъй като тя се определя с негов указ. Засега Радев не дава индикации как ще подходи, но е възможно да свика нови консултации с политическите сили в търсене на решение. 

"Процедурно погледнато, аз вече заявих, че един такъв вот е против философията на нашия конституционен модел. Досега никога не сме имали смесване на парламентарни и президентски избори. Трябва да се действа много внимателно. Политическите партии трябва да преценят дали искаме да нарушим конституционния модел. От друга страна, провеждането на отделни парламентарни и президентски избори вероятно ще струва повече пари. Партиите трябва да преценят и дали българските граждани ще откликнат на техни призив за един месец да отидат на избори. Все пак тази година има електорална умора и не смея да прогнозирам каква ще е избирателната активност", заяви неотдавна държавният глава.

Окончателното си мнение по темата Радев ще даде, когато "се изчерпат всички възможности за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание".

Facebook logo
Бъдете с нас и във