Банкеръ Daily

Общество и политика

Кабинет може да се образува или около ГЕРБ, или около БСП

Първан Симеонов

Ще има триумф на твърдите електорати, но ГЕРБ и БСП загубиха инерция от лятото, а фактът, че ГЕРБ са управляващи им позволи да компенсират", коментира пред Нова телевизия социологът и изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Относно управлението след изборите Първан Симеонов заключи, че правителство може да се образува или около БСП, или около ГЕРБ.

Според него това е една от причините кампанията да е малко вяла, но не на последно място за този неин характер допринася и пандемичната ситуация в която се намираме. Социологът смята, че БСП отговаря на обществените нагласи да се гласува за личности, но това може да не им помогне, особено като се вижда колко вътрешни проблеми имат. Но сега тактиката на социалистите е по-умерена и не така агресивна, както в предишни предизборни кампании, което пък може да плюс за тях.

Все пак Симеонов вярва, че и ГЕРБ, и БСП ще изгубят мандати, но има още много непредвидими фактори, поради които не може да се твърди нещо с пълна категоричност.

"Избягваме да казваме колко партии ще влязат, но най-вероятно ще са седем политически субекта в парламента", допълни той.

Първан Симеонов подчерта, че проучванията са моментни снимки на общественото мнение, в тази пандемична ситуация то е нестабилно.

"ДПС има прагматична и обичайна подкрепа, докато тази на "Има такъв народ" е по-аморфна и от нея може да се очаква всичко, като предимно млади са симпатизантите им, което добавя неопределеност", допълни той.

За него може да се очакват много изненади от тези, които още не са решили за кого да гласуват. А Мая Манолова и ВМРО ще трябва да работят до последно, за да са сигурни, че ще преминат ръба и да влязат в парламента.

Симеонов бе категоричен, че някои политически образувания надценяват радикализма на българина.

"Българското общество вече не е толкова революционно, колкото в началото на промените", заяви той.

Социологът предвижда да има протести, ако управлението е като това, срещу което бе недоволството през лятото, но въпросът доколко ще бъдат мащабни. 

Според него протестите от лятото са нажежили напрежението, а Бойко Борисов може да го потуши, ако каже, че той няма да бъде премиер, което също ще зависи от резултатите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във