Банкеръ Weekly

Общество и политика

К – като карантина, коронавирус, криза

Столичната РЗИ създаде бъркотия с карантината на премиера и президента. И в крайна сметка началникът й д-р Данчо Пенчев плати с главата си. Но обикновено така се получава, когато вместо да си вършиш работата като лекар, се опитваш да угодиш на хората с власт. Особено драстичен беше случаят с Бойко Борисов, защото като му беше отменена карантината на базата на два отрицателни теста, се оказа, че все пак той е заразен с Ковид-19.

Да не говорим за примера, който се дава на обикновените граждани, които биват глобявани и санкционирани от съда, ако не спазват карантината. Отделно е усещането за двоен аршин, пряко свързано с липсата на справедливост. Значи, прав е Оруел – всички животни са равни, но някой са по-равни. А нашите властимащи са привилегировани дори в условията на тежка пандемия. При това положение никак не е чудно, че българите не вярват на управленците си и се съпротивляват срещу предприетите предпазни мерки. Особено като гледат по излъчваните от «Севда тв» клипчета как Бойко Борисов кара джипката без маска, в която пътуват още няколко души (министри, зам.-министри, кметове) също без маски. Без маска се среща с благодарните за 50-те му лева пенсионери и трудови колективи по села и паланки. Та щом той се държи като онзи поп, дето викал "не ме гледай какво правя, а слушай какво ти казвам", как хората да схваната колко е сериозно положението всъщност.

Само че около случая с Бойко Борисов остана и едно друго усещане в обществото – дали наистина се е заразил с коронавирус или просто

иска да се скрие за известно време

насред усложнената епидемиологична обстановка и да остави на министъра на здравеопазването, НОЩ, местните власти и здравната система да се оправят както намерят за добре. Освен това на хоризонта се привижда и икономическа криза, а всичките експерти вкупом критикуват бюджета за догодина.

Както е известно от трите му мандата, Борисов никак не обича да носи отговорност особено в трудни ситуации. Той харесва само успехите – реални или измислени. Някои оптимисти дори провидяха в самоизолацията на премиера подготовка за "хвърляне на кърпата". След първоначалния уплах от антиправителствените протести, когато почти беше на ръба да го направи пак, Борисов успя да се стабилизира, пък и демонстрациите залиняха. Чрез маньовъра с писането на нова конституция съумя също да си осигури оставане в Министерския съвет до края на мандата, но коварният коронавирус може да му изиграе много лоша шега. Още повече, че Борисов някак кармично е свързан с буквата К през последните десетина-петнадесет години. К като карантина, коронавирус, ковид, криза, конституция, кръвно (високо), крак (със скъсан менискус)...

Пак от дългогодишното му пребиваване във властта знаем, че като изпадне в трудна ситуация министър-председателят

прибягва до един особен пиар похват

– да влезе в ролята на жертва, за да предизвика съчувствие у народа и ако може да спечели още някой дивидент. Това се случва обикновено преди избори. Досега този номер минаваше. Да видим дали ще проработи и на предстоящите парламентарни избори, като се има предвид, че натрупаното в обществото негодувание е твърде голямо. А и в социалните мрежи валят повече подигравки и неверие в болестта на премиера, отколкото съпричастност.

В края на февруари 2013 г., дни след като подаде оставка заради масовите протести по повод високите сметки за ток и монополистите, осигуряващи тази услуга, Бойко Борисов вдигна високо кръвно и влезе в Правителствена болница. И то два път – вторият път беше в началото на март. Както се разбра, имал и исхемична болест на сърцето. Дори бил включен на системи. Тогава получавахме информация по няколко пъти на ден за здравословното му състояние и стойностите на кръвното му налягане лично от шефа на лечебното заведение проф. Любомир Спасов. На крака в болничната му стая отидоха и българският патриарх Максим, и главният мюфтия Мустафа Хаджи. Нещо, което не бяха правили до момента за когото и да било. Но пък се получи добър пиар ефект. Двете височайши посещения бяха богато отразени със снимков и текстови материал. А на предсрочните избори месец по-късно ГЕРБ отново беше първа политическа сила.

Благодарение на хипертонията си,

Борисов се измъкна сух и от скандала "Суджукгейт", който беше един от първите в нескончаемата редица през третия му мандат. "Аз суджук не ям, имам високо кръвно. Близките ми го знаят това". Така премиерът се разграничи от Живко Мартинов, станал известен като депутата със суджука.

През май 2009 г. преди парламентарните избори (насрочени за юни), Бойко Борисов, който все още бе столичен кмет, при поредното мачле счупи крак и се озовава в Правителствена болница. Оказа се, че имал и скъсани мускулни връзки. За този инцидент съобщи лично бившият френски президент Валери Жискар д'Естен, който беше у нас, за да участва в дебата "Бъдеще в Европейския съюз", организиран от партия ГЕРБ.

"Днес не можах да се срещна с кмета и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и да прекараме един спокоен следобед, но се питам дали не е по-добре след случилия се днес спортен инцидент с него, той да има по-добър резултат на изборите", каза д'Естен.

Плъзна мълвата, че счупването било сериозно и на столичния кмет му предстояла операция още същата вечер. От пресцентъра на ГЕРБ обаче съобщиха, че още на следващия ден той ще е на работното си място и не предстои отмяна на ангажиментите му. Членът на ГЕРБ и приближен на Борисов, тогава независим депутат Лъчезар Иванов потвърди за счупването, но отрече информацията за предстояща операция, уточнявайки, че  контузията не е сериозна.

По-рано същия ден пък Борисов обяви, че няма да се кандидатира за депутат на идващите парламентарни избори. Е, не само че се яви, но и ги спечели и стана премиер. А какво точно се беше случило с крака му и колко е било сериозно, така и не стана съвсем ясно. Но снимки на този

фамозен гипсиран кметски крак,

положен на дивана в къщата в Банкя, обиколиха първите страници на почти всички вестници и телевизиите.

С въпросния крак имахме честта да се занимаваме още два пъти през десетгодишното управление на Бойко Борисов. Веднъж през ноември 2013 г., след като беше изпаднал в опозиция. Въпреки изборната победа на ГЕРБ, нито една от парламентарно представените политически сили не пожела да се коалира с партията му и БСП и ДПС съставиха правителство, начело с Пламен Орешарски. Тогава беше принуден да легне под ножа заради скъсан менискус.

"Борисов се чувства добре. Операцията премина добре. Оказа се, че има разкъсване на менискуса, който задължително трябваше да бъде опериран. Нямаше как да не прибегнем до интервенцията, тъй като имаше сериозен проблем на коляното. Операцията беше извършена с упойка", рапортува д-р Антони Георгиев.

Втория път премиерът беше опериран заради скъсан менискус в края на февруари 2015-та. Отново от д-р Антони Георгиев в „Софиямед“. „Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов претърпя спешна операция на коляното заради скъсан менискус. Предстои му продължителна рехабилитация и поне три - четири месеца без спортни натоварвания“, съобщиха от клиниката.

Отделно от тези здравословни проблеми през първия си почти цял мандат Борисов оправдаваше всички неблагополучия в управлението си  с лошо наследство, което Станишев му оставил. А през втория му половинчат мандат  - с Орешарски, който през едногодишното си управление направил толкова поразии, че те пречели на кабинета да сътвори обещаните добрини за държавата и хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във