Банкеръ Daily

Общество и политика

Журналистите, отразяващи работата на парламента, с петиция срещу ограниченията

Журналистите, отразяващи работата на парламента, настояват да бъдат премахнати ограниченията свързани с работата им, въведени след преместването в новата сграда на Народното събрание - бившия Партиен дом. Подписите се събират в петиция, публикувана в специализирания сайт Peticia.com.

Освен по отношение на техническите неуредици, парламентарните репортери изразяват безпокойство, че нямат достъп до народните представители, което ограничава възможността за информация.

След преместването на депутатите в новата сграда за пленарни заседания на 2 септември, стана ясно, че очите и ушите на гражданското общество се оказаха забутани в мазето на новата парламентарна обител. Репортерите няма да имат директен достъп до депутатите, защото свободното журналистическо  "шетане" из кулоарите на Народното събрание вече е забранено.

Въпроси ще се задават само в определени часове на работния ден, на специално място и по конкретен повод. Тоест - когато някой реши да даде нарочен брифинг. Ако изобщо реши...

Журналистите ще следят работата в пленарната зала не на една ръка разстояние, както беше досега, а от монитори в специална стая, забутана нейде из сутерените на "бастиона".

Единствените представители на медиите, които ще бъдат допускани в пленарната зала са фоторепортерите и телевизионните оператори, но и тук проблем, даже два. Докато депутатите си имат асансьори, "журналята" ще бъхтят три етажа по стълбите. След което трябва да се подредят в една "кошарка", от която нито се вижда добре, нито се чува сносно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във