Банкеръ Daily

Общество и политика

Журналистите и други медийни участници в ЕС са изложени на риск от множество атаки, заплахи и натиск

„Предизвикателствата, с които се сблъскваме в момента в Европа относно защитата на журналистите, запазването на независимите медии и борбата срещу езика на омразата и дезинформацията, имат пряко влияние върху състоянието на нашата демокрация, която се основава на върховенството на закона.“  Така зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент Емил Радев от ГЕРБ-ЕНП откри изслушването, посветено на свободата на словото в Европейския парламент.

Сесията, председателствана от Емил Радев, „Свободата на словото, свободата на изразяване и борбата срещу речта на омразата“, беше проследена с огромен интерес от евродепутатите в Брюксел.

„Свободата на медиите, плурализмът и независимостта са ключови компоненти на правото на свобода на изразяване и са жизненоважни за демократичното функциониране на ЕС и неговите държави-членки“, заяви българският евродепутат по време на встъпителните си думи, като отбеляза, че „журналистите и другите медийни участници в Европейския съюз са изложени на риск от множество атаки, заплахи и натиск и дори убийства, на които станахме свидетели наскоро“.

Сред гостите, които запознаха представителите на комисията по граждански свободи с медийната среда в Европа бяха ръководителят на отдел „Информационно общество“ към Съвета на Европа - Патрик Пенинкс, представителят на „Репортери без граници“ - Жули Мажерзак и разследващите журналисти Питър Ердий от Унгария и Дан Тапалага от Румъния.

Патрик Пенинкс призова за повече работа от страна на институциите, за да се облекчи работата на журналистите, като се разработят допълнителни инструменти към съществуващите платформи, които да улеснят упражняването на тяхната професия. Той призова да се изготви допълнително законодателство, което да пази журналистите от обременяващи дела, за да се запази правото на свобода на словото.

Жули Мажерзак обобщи скорошните инциденти с разследващи журналисти, като акцентира върху убийствата на Ян Куциак  от Словакия и Дафне Галиция от Малта. Питър Ердий и Дан Тапалага разказаха за трудностите, с които са се срещали в професията, като призоваха депутатите да работят за улесняване на тяхната работа с изготвянето на европейски закони.

По време на изслушването, Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, се обърна към представителите на Съвета на Европа и "Репортери без граници" с думите: „Генералният секретар на Репортери без граници, Кристоф Делоар, обяви, че „медийната среда в България не е била толкова влошена от самото начало на демокрацията“. В последния доклад на организацията, България е на 111-о място по свобода на медиите. От 2006 г. насам сме солидно на дъното в класацията на ЕС, пред нас са страни, които дори не са държави-членки на ЕС".

Йончева подчерта, че българските журналисти са постоянно на прицела на организираната престъпност и властите. По думите й причините за атаките срещу журналистите в България са техните разследвания - за корупция и международен трафик, за връзките между политиците и мафията, за злоупотребите с еврофондове... "Повечето смели журналисти биват уволнени от работа. Имената са много - Ани Цолова, Милен Цветков, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, а някои биват и задържани - като Димитър Стоянов по аферата „ДжиПиГейт“, изброи евродепутатката.

Йончева подчерта, че същевременно правителството продължава да разпределя европейски средства за медиите по непрозрачен начин, като по този начин гарантира некритична медийна среда.

"Днес не е достатъчно Европа само да идентифицира влошаването на медийната среда в България. Оставаме с впечатлението, че Европа и европейските институции са оставили българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България!", коментира тя.

"Интересува ме как вие ще обясните този толкова бърз спад на медийната свобода в България и кой, според вас, отговаря за тази срамна медийна ситуация?“, завърши своето изказване Елена Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във