Банкеръ Daily

Общество и политика

Жозеф Дол призова за дясно правителство с премиер Бойко Борисов

Трябва да се състави дясноцентристко правителство с премиер Бойко Борисов. Това заяви на брифинг в парламента председателят на ЕНП Жозеф Дол.

„След разговорите с лидерите на партиите, смятам, че трябва да се състави правителство с премиер Бойко Борисов. Едно правителство, което ще работи по програма, която те съвместно ще съставят - винаги в спазване на ценностите ни и за да може да се развива България икономически и социално”, добави още Жозеф Дол.

Той подчерта, че визитата му в България не е за да каже кой трябва да състави правителството. „Въпреки всички трудности в Европа, ние, от център-десница, не се отказваме от отговорността, която носим – нашите ценности са правова държава, правосъдие, банковата системата, проблемите с енергетиката”, заяви Жозеф Дол.

"Не можем да защитаваме популизма и това е изключително важно за България", каза още той. На въпрос дали ЕНП би подкрепил кабинет, в който ще влезе националистическа формация, за каквато се смята ПФ Дол заяви, че като председател на ЕНП не може да подкрепя изказвания ,които са абсолютно неприемливи и допълни, че не може да се очаква подкрепа от него.

Дол заяви, че Бойко Борисов се е справил много добре с дискусиите за съставяне на правителство. „Бях много песимистично настроен, преди да пристигна вчера вечерта, сега вече гледам по-реалистично на нещата и съм сигурен, че ще се намери решение на ситуацията в интереса на българските граждани”, коментира още Дол

По-рано той се срещна с повечето лидери на политически партии в българския парламент, а също така проведе и официална среща с Председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В България съм, за да отправя посланието, че страната трябва час по-скоро да има стабилно правителство, което да служи на гражданите и да донесе спокойствие", заяви гостът. На председателя на Народното събрание той пожела българският парламент да има мнозинство, което да гарантира изпълнението на тази цел.

Цецка Цачева запозна председателя на Европейската народна партия с първите стъпки, които предприема новоизбраното 43-то Народно събрание.

"Още в хода на политическите консултации наложихме нов стил и тон на общуване и силно се надявам, че този дух на конструктивизъм за доброто на страната ни ще се запази и в законодателната институция", каза Цачева. Тя допълни също, че високо цени знака, който Жозеф Дол като уважаван европейски политик, дава с визитата си у нас.

Жозеф Дол получи от председателя на българския парламент почетен плакет на Народното събрание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във