Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЖОТЕВ ЩЕ СДОБРЯВА ЛУКОЙЛ С ПОЛИМЕРИ

Вицепремиерът Петър Жотев реши да играе ролята на помирителя в скандала между ЛУКойл Нефтохим- Бургас и Полимери- Девня. В края на май предприятието спря производството си поради намалените доставки на основната суровина - етилен, която идва от ЛУКойл Нефтохим - Бургас. Етиленът стига от рафинерията до Девня по специален 150-километров тръбопровод. АКБ Корпорация пресметна, че за доставката му от чужбина тя трябва да построи в Девня терминал, който би струвал близо 15 млн. евро. Освен това вносът на суровината и строежът на терминала естествено ще оскъпят продукцията на Полимери. Но, от друга страна, ако инсталациите не работят 20 дни, предприятието трябва да спре производството (което и стана) и принудително да започне ремонтът им.


Според източници от Полимери- Девня, ремонтът ще завърши до края на този месец, но производството не може да се възобнови без доставки на етилен.


Междувременно унгарският кандидат, който искаше да закупи акциите на АКБ Корпорация в Полимери- Девня (63%), се отказа от това си намерение. От унгарския производител на торове и PVC БоршодХем съобщиха специално за БАНКЕРЪ, че нямат интерес нито към тази, нито към която и да е друга компания в България.


Вероятно инвеститорите са били притеснени от сериозния дълг на Полимери- Девня, към БУЛБАНК. Чрез масовата приватизация бившият приватизационен фонд АКБ Социален закупи 34% от акциите, а след това от дребни акционери придоби още 2.2 процента. За покупката през май 1998 г. на 24% от Полимери БУЛБАНК отпусна на корпорацията на Николай Банев кредит от 12 950 163 щ. долара, обезпечен с 60.2% от акциите й в завода. Няколко месеца след сключването на кредитния договор малко нестандартно Полимери - Девня, стана солидарен длъжник по договора за кредит заедно с корпорацията. Така предприятието трябваше да плаща на БУЛБАНК по 800 хил. долара на всеки три месеца до септември 2001 година. Според договора, при неиздължаването на някоя от вноските, банката може да обяви кредита за предсрочно изискуем и 60.2% от акциите на Полимери АД да останат на разпореждане на кредитната институция, които тя ще трябва да продаде, за да удовлетвори своето вземане.


Финансовите отчети на АКБ Корпорация за миналата година показват, че тя трудно би се справила с предстоящите вноски. Корпорацията има загуба от над 20 млн. лв., която според шефа на дружеството Николай Банев се дължи на курсовите разлики в цените на акциите на Полимери- Девня. За 1998 г. те са били осчетоводени при 6 лева, а сега - за около 80 стотинки.


Жотев събра на среща в Министерството на икономиката шефовете на бургаската рафинерия и на варненския завод заедно с областния управител на Варна професор Николай Пантев. Вицепремиерът има основание да бъде притеснен, защото Полимери - Девня, е един от най-големите работодатели във Варна и произвежда важни за страната ни продукти. Двете предприятия се ангажираха да постигнат взаимноприемливо решение до края на тази седмица, което би позволило Полимери да възстанови производството си. Всъщност тези разговори не са спирали, но досега не е постигнато съгласие за цената на етилена. От Полимери твърдят, че при пазарна цена от 600 щ. долара за тон им е бил предложен договор за 750 щ. долара за тон. Девненският завод е монополист на вътрешния пазар в производството на солна киселина и течен хлор, използвани от НЕК, ВиК и в хранителната промишленост.


От ЛУКойл Нефтохим - Бургас, твърдят, че осигуряват толкова етилен, колкото им позволяват възможностите. Истината е, че поради добрата пазарна конюнктура рафинерията е увеличила производството на полиетилен, който се произвежда на базата на етилена. Това всъщност е обяснението защо са намалели доставките му за Полимери - Девня. Освен това една от инсталациите на Нефтохим е спряна заради планов ремонт, което също ограничава производството на суровината.


Според добре информирани източници АКБ Корпорация е наела посредници, които да търсят купувачи на девненското предприятие. Реална е обаче опасността в края на този месец продавачът да бъде не АКБ Корпорация, а БУЛБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във