Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЖОТЕВ ПРАЩА ИНКОМС ТЕЛЕКОМ ХОЛДИНГ ДА ГО ОПРАВЯТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ

Половин година след вестник БАНКЕРЪ вицепремиерът Петър Жотев стигна до извода, че разправиите в Инкомс Телеком холдинг трябва да се разчистят с желязна ръка. В поредица от публикации от Нова година насам БАНКЕРЪ (брой 1,3,6,7,8,10,11,19,23) показа кадровите тесли, които си разменят мениджърите с идеята да яхнат приватизацията на съобщителния гигант, и някои финансови комбинации, посветени на същата съблазнителна цел. След неколкократни опити да наложи своята воля в управлението на Инкомс Телеком холдинг Петър Жотев е дал на прокуратурата председателя на съвета на директорите - Божидар Грозев. Това става ясно от отговора, който вицепремиерът е дал на синдикатите в Инкомс, потърсили неговото съдействие: Възможностите на министерството за директно въздействие при решаване на възникналите проблеми са изчерпани, поради което министерството е потърсило съдействието на компетентните органи.


Божидар Грозев е основен акционер в ООД-то ВТП Инкомс, което е един от двамата кандидати за покупката на холдинга. Другият кандидат е Инкомс 2000, зад който стои ЛоджикИнвест холдингс (LogicInvest holdings). Следвайки съвета на Захари Желязков, иранецът Ескандер Малеки, собственик на ЛоджикИнвест, купи 67% от акциите на това работническо-мениджърско дружество, което се отказа от всички преференции, предвидени в закона, като по този начин се превърна в обикновен кешов кандидат-купувач.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че офертата на ЛоджикИнвест за Инкомс Телеком холдинг е подкрепена освен от производителя на телекомуникационно оборудване Моторола (Motorola) и от американската компания за електронна търговия И трейд (E*trade). И двете американски фирми са изпратили писма за намеренията си да развиват производство у нас лично до премиера Иван Костов. Директорът на Моторола за Югоизточна Европа Константин Алупис информира министър-председателя, че Моторола иска да работи заедно с НЕК и Булгаргаз, за да ги оборудва с модерни комуникационни мрежи. На свой ред в писмото си управляващият директор на Итрейд Стивън Мърфи заявява, че има възможност на базата на предприятията в състава на Инкомс Телеком холдинг да се създаде високотехнологичен парк. В него можело да бъдат привлечени и други стратегически и финансови инвеститори. С тези компании ще се конкурира офертата на ООД-то ВТП Инкомс.


В писмо до вицепремиера Петър Жотев от 1 юни тази година Любомир Минчев, изпълнителен директор на Глобал (консултант на Инкомс 2000), изразява своята сериозна загриженост от действията на Божидар Грозев. Според Минчев има реална опасност холдингът да бъде доведен до фалит в навечерието на приватизацията му. Впрочем дело за несъстоятелност срещу холдинга вече води Булгарлизинг. Искът на лизинговото дружество не е уважен от първата инстанция и то е отнесло спора в Софийския апелативен съд с мотива, че във финансовите документи не са отразени правилно задълженията на Инкомс по ЗУНК и други към Булгарлизинг. Доскоро те не са били осчетоводявани, но именно по искане на председателя на управителния съвет Божидар Грозев вече фигурират във финансовите отчети. Според одиторите на Инкомс обаче тези негови действия са неправилни и нецелесъобразни - защото така холдингът е регистрирал загуба от 4 500 000 щ. долара и е застрашен от обявяване в несъстоятелност. Грозев освобождава адвокатите, които защитават холдинга в делото, възбудено от Булгарлизинг, и ги заменя с тези, които го консултират по приватизационната сделка за Инкомс Телеком холдинг. Предишните адвокати са били договорени при цена от 83 хил. лв., а сегашните за 160 хил. лева.


Изпълнителният директор на Глобал Любомир Минчев е дал и сигнал до Софийска районна прокуратура по повод произхода на парите на ВТП Инкомс, с които то участва в приватизационната процедура за Инкомс Телеком холдинг.


Агенцията за приватизация е поискала от потенциалните купувачи депозит от 400 хил. щ. долара. Според Минчев тази сума ВТП Инкомс, в което участва и Божидар Грозев, си е осигурило чрез кредит от ПИБ. Той е обезпечен с договор за залог на вземане към Веселин и Иво Велчевски (двамата са баща и син). Именно това възмущава Любомир Минчев, защото Веселин Велчевски е управител на Норд Импулс Лимитид Ко, представлява у нас избрания от АП немски инвестиционен посредник за пул Електроника - Норд Иммобилиен. А както е известно, в същия пул е включен и Инкомс Телеком холдинг. Ако твърденията на Минчев се окажат верни, Веселин Велчевски се явява едновременно консултант по продажбата и купувач на холдинга, което е, меко казано, странно.


Вицепремиерът Петър Жотев неколкократно се опитва да назначи на мястото на Божидар Грозев и неговите приближени представители на Министерството на икономиката, но Грозев успешно парира вписването на новия председател на управителния съвет Валери Таков в търговския регистър, въпреки че документите за регистрацията на новия УС са внесени във фирменото отделение още на 15 май тази година. Преди това обаче, на 31 март, Божидар Грозев е назначен за прокурист на холдинга от председателя на надзорният съвет Борис Марков, въпреки че подобно назначение е от компетенциите на управителния съвет. Новият управител на холдинга Валери Таков завежда дело срещу назначаването на Грозев за прокурист. Софийският апелативен съд заличава Грозев и прекратява това дело поради липса на правен интерес. Но за да бъде вписан като управител Валери Таков, сегашният председател на УС Божидар Грозев трябва да подпише, че е уведомен за прекратяването на делото. Той обаче отказва да направи това и така блокира връщането на делото в Софийския градски съд, който трябва да впише Таков за управител на Инкомс Телеком холдинг.


Сигнал до Върховната касационна прокуратура срещу Божидар Грозев е изпратил и предишният председател на управителния съвет на Инкомс Телеком холдинг Захари Петров. Той пък информира прокурорите, че през юни 1998 г. холдингът е получил от свои руски клиенти 6 млн. щ. долара за продукция на Завода за съобщителна техника - Благоевград (предприятието е част от холдинга). Според Петров парите принадлежали на холдинга, но по настояване на Министерството на промишлеността 4 млн. щ. долара от тях остават в благоевградския завод за финансиране на неговата бизнеспрограма. Малко по-късно заводът е продаден и споменатите милиони идват добре на купувачите. Петров атакува и сключените на 26 и 27 май 1999 г. два договора от управителя на завода Георги Манзуров - с АОЗТ ОЛТМ СПб- Петербург, за производство на телефонни централи и за износа им в Русия. Стойността на първия договор е 5 769 120 щ. долара. С дъщерна фирма на ОЛТМ СПб, регистрирана в Никозия (Енист холдингс лимитид), е договорено закупуване на елементи за телефонните централи. За разлика от първия договор, по който не е извършено плащане, на офшорната фирма авансово са преведени 70% от стойността на сделката - 2 409 591 щ. долара по нейна сметка в БРИБАНК. Банката е гарантирала, че ако руснаците не дадат заявка за производство на централите до 30 март тази година, тя ще възстанови парите на Завода за съобщителна техника. В края на януари Агенцията за приватизация продава завода (ЗСТ) в Благоевград за 5 500 000 лева. При оформянето на сделката явно не са отчетени евентуалните приходи от подписаните договори с двете руски фирми. Но на 3 февруари Божидар Грозев в качеството му на председател на управителния съвет на холдинга подписва тристранен договор, с който прехвърля на купувача на завода в Благоевград всички права по договора с Енист холдингс лимитид, включително да получи обратно авансово преведените близо 2.5 млн. щ. долара, и Инкомс Телеком холдинг ги губи. Вероятно такова благородство ще впечатли дори пословичните с търпението си български прокурори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във