Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЖОТЕВ ОТЛОЖИ ЛОТАРИЯТА ЗА БИОХИМ

Най-шокиращата новина на българския финансов пазар миналия петък бе, че Банковата консолидационна компания (БКК) внезапно е решила да отложи крайния срок за подаване на оферти за БИОХИМ - този път до 30 март. Информацията за това бе потвърдена пред БАНКЕРЪ от двама от кандидат-купувачите. Официалната причина, която им е била изтъкната за поредното удължаване на срока, е, че световноизвестната фирма Делойт и Туш, представена и у нас, все още не е приключила с одиторската проверка на баланса и отчета за приходите и разходите на БИОХИМ за миналата година. Засегнатите банкери обаче коментират, че целта на това второ отлагане на крайния срок е да се даде възможност на нови инвеститори да се включат в наддаването.


В действителност решението на шефа на БКК и вицепремиер Петър Жотев е изненада единствено за потърпевшите. Защото само преди две седмици г-н Жотев заяви пред представителите на Българската международна бизнесасоциация (БИБА), че е готов да удължи срока за получаване на оферти за всяка една сделка, стига към нея да има интерес от сериозни купувачи. Прагматично погледнато, този случай отново доказва, че не друг, а интересът клати феса. Клати го въпреки отстояваната досега позиция на БКК, че кандидатите за БИОХИМ трябва да подадат предложенията си за покупката й до 17 март 2000 година. В този срок намеренията си да участват в наддаването официално заявиха РОСЕКСИМБАНК, Първа инвестиционна банка, ЮНИОНБАНК, НЕФТИНВЕСТБАНК, Орел Г Холдинг и Българска холдингова компания в съдружие със Сий Борд Корпорейшън - американска компания, регистрирана в офшорния щат Делауер. Добре информирани източници от банковите среди споделят, че именно офшорката е поискала време, за да направи своя проверка на БИОХИМ. Кой стои зад нея - български, руски или други капитали, може и никога да не узнаем, но по последна мода у нас всички се кланят пред всичко, което дори и само загатва за Америка.


Не по-малка бе изненадата и от факта, че турските инвеститори от Егефайненшъл Груп неочаквано пак са подновили интереса си към БИОХИМ. Преди година Егебанк и Шумербанк се кандидатираха за покупката й, но в края на 1999 г. турската държава пое управлението им поради финансовите затруднения, които изпитваха двете банки. Сега, като кандидат за БИОХИМ, на сцената се яви финансова групировка, чиято собственост е Егебанк.


Както е тръгнало, нищо чудно до 30 март намеренията си за покупка на БИОХИМ официално да заявят и представителите на кувейтските банки, които преди две седмици се срещнаха с вицепремиера Петър Жотев, а после се оттеглиха безмълвно.


Времето до новия краен срок кандидат-купувачите с български произход ще могат да използват за преосмисляне на позициите си и за прегрупиране на силите си. Очевидно е, че създаването на консорциум за покупката на БИОХИМ може да ги изведе в по-челни позиции.


Междувременно в. БАНКЕРЪ научи, че НЕФТИНВЕСТБАНК вече приключва преговорите с чуждестранни и български партньори, които подкрепят нейната оферта за БИОХИМ. В банковите среди смятат, че в консорциум с НЕФТИНВЕСТБАНК ще влязат западноевропейска финансова институция и голяма българска фирма. Изпълнителният директор на НЕФТИНВЕСТБАНК Емил Ангелов потвърди, че са водени разговори с Българска холдингова компания за обединяване на усилията при наддаването за БИОХИМ, но до споразумение не се е стигнало. Явно холдинговата компания търси контакти с други инвеститори, но досега усилията й не са довели до видим резултат.


Останалите кандидат-купувачи също търсят възможност да привлекат съюзници в битката. Както вестник БАНКЕРЪ пръв писа, Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК преговарят за създаването на консорциум, чрез който да играят съвместно за държавната банка. Идеята е - ако тяхната оферта спечели, ПИБ и ЮНИОНБАНК да се слеят с купената от консорциума БИОХИМ, като предложат част от акциите на новата частна кредитна институция на западни инвеститори.


Цеко Минев - един от акционерите на ПИБ, каза специално за вестник БАНКЕРЪ, че преговорите все още не са приключили и е много рано да се чертаят каквито и да е схеми. Председателят на съвета на директорите на ЮНИОНБАНК Иван Радев също потвърди, че се водят разговори с ПИБ, но рамките на евентуалното обединение на двете банки засега били твърде неясни.


По всичко личи, че комбинации ще се плетат до изтичането на крайния срок за подаване на оферти за БИОХИМ. И може да се стигне до появата на доста интересни консорциуми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във